Preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranom mlijeku različitog porijekla (CROSBI ID 565534)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Matijević, Bojan ; Perković, Ana
hrvatski
Preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranom mlijeku različitog porijekla
U ovom radu je ispitano preživljavanje dva soja bakterija Lb. acidophilus La-5 i Lb. casei Lc-1 u fermentiranom kravljem i zobenom mlijeku pri 6°C tijekom 28 dana te mogućnosti dobivanja novih fermentiranih probiotičkih proizvoda iz zobenog mlijeka. Rezultati istraživanja pokazuju dobro preživljavanje bakterije Lb. acidophilus La-5 u fermentiranom kravljem mlijeku, ali u fermentiranom zobenom mlijeku broj živih stanica je pao ispod 106 CFU/mL već 21. dan čuvanja. Bakterija Lb. casei Lc-1 dobro preživljava u fermentiranom kravljem i zobenom mlijeku.
kravlje mlijeko; zobeno mlijeko; laktobacili; preživljavanje
nije evidentirano
engleski
Survival of probiotic bacteria in different fermented milk types
nije evidentirano
cow's milk; oat milk; lactobacilli; survival
nije evidentirano
Podaci o prilogu
835-841.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Katalinić, B.
Požega : Beč: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna
978-953-7744-06-9
Podaci o skupu
2nd International Conference „Vallis Aurea
poster
03.09.2010-03.09.2010
Požega, Hrvatska