Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva nekih proizvoda na bazi mlijeka (CROSBI ID 475526)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Lovrić, Tomislav ; Nedić, Nela Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva nekih proizvoda na bazi mlijeka // Zbornik sažetaka / 34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.). Zagreb, 2000. str. 30-31-x

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Lovrić, Tomislav ; Nedić, Nela

hrvatski

Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva nekih proizvoda na bazi mlijeka

Pri ocjeni kakvoće mliječnih proizvoda značajnu ulogu ima poznavanje reoloških svojstava. Da bi se postigla određena reološka svojstva proizvoda, potrebno je osim odabira sirovine i pravilnog vođenja procesa proizvodnje koristiti i različite dodatke za poboljšanje kakvoće proizvoda. Cilj ovoga rada je utvrditi utjecaj različitih hidrokoloida (brašno sjemenke rogača, karagen, karboksimetilceluloza, škrob, pektin…) na reološka svojstva mliječnih krema (pri niskim temperaturama), utjecaj dodatka navedenih hidrokoloida i voćnih komponenti (voćnih koncentrata i kaša) na reološka svojstva tekućeg jogurta, te međudjelovanje hidrokoloida i proteina sirutke (u temperaturnom području od –5 °C do +70 °C). Mjerenja su provedena primjenom rotacijskog viskozimetra (sustav koncentričnih cilindara). Na osnovi provedenih mjerenja obavljen je izračun reoloških parametara (koeficijent konzistencije i indeks tečenja). Pri praćenju utjecaja hidrokoloida i voćnih koncentrata i kaša na reološka svojstva jogurta utvrđen je i utjecaj navedenih dodataka na stabilnost dobivenog sustava računanjem indeksa stabilnosti. Rezultati istraživanja su pokazali da je dodatak hidrokoloida imao znakovit utjecaj na reološka svojstva mliječnih krema i jogurta (povećanje konzistencije), kao i na sniženje temperature smrzavanja mliječnih krema. Jogurt sa dodatkom voćne komponente imao je znatno veću stabilnost u slučaju kada je dodan i hidrokoloid, a od dodanih hidrokoloida najveći utjecaj imao je dodatak brašna sjemenke rogača, a zatim karboksimetilceluloze te pektina. Istraživanja provedena sa modelnim otopinama koncentrata proteina sirutke pokazala su da hidrokoloidi, ovisno o vrsti značajno utječu na reološka svojstva, posebno u području niskih temperatura. Rezultati dobiveni u ovom radu mogli bi imati značajnu ulogu u proizvodnji različitih proizvoda na bazi mlijeka.

hidrokoloidi; reološka svojstva; mliječne kreme; proteini sirutke; jogurt

nije evidentirano

engleski

Influence of hydrocolloid addition on the rheological properties of some dairy products

nije evidentirano

hydrocolloids; rheological properties; dairy creams; whey protein concentrate; yogurt

nije evidentirano

Podaci o prilogu

30-31-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka / 34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Tratnik, Ljubica

Zagreb:

Podaci o skupu

34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

poster

08.11.2000-11.11.2000

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano