Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta svježeg i kiselog "Brgujskog" kupusa. (CROSBI ID 360730)

Ocjenski rad | diplomski rad

Burić, Marin Kvaliteta svježeg i kiselog "Brgujskog" kupusa. / Quality of fresh and sour cabbage cv. "Brgujski" / Dobričević, Nadica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Burić, Marin

Dobričević, Nadica

hrvatski

Kvaliteta svježeg i kiselog "Brgujskog" kupusa.

Proizvodno područje Primorsko-goranske županije poznato je po uzgoju, preradi i konzumaciji autohtone sorte kupusa "Brgujski".Kiseli kupus zastupljen je u tradicionalnim jelima i značajan je za turističku ponudu. Proizvodnja ove sorte za sada je na području Matulja ali je želja proizvođača povećanje količine uz zadržavanje kvalitete svježeg i kiselog kupusa. Prehrambena vrijednost kupusa u svježem i kiselom stanju utvrđena je ispitivanjem njegovog kemijskog sastava. Analiza je provedena na dvije sorte: "Brgujski" okruglih glava te "Brgujski" plosnatih glava. Istraživanje kvalitete svježeg i kiselog kupusa navedenih sorti provedeno po metodici AOAC(2000). Analizirani su slijedeći kemijski parametri: ukupna suha tvar(%), topljiva suha tvar(%), ukupna kiselost(%), pH vrijednost, vitamin C(mg/100 g) te količina NaCl (%). Analiza je provedena na glavicama kupusa u svježem i kiselom stanju. Prerada kupusa vrši se biološkim konzerviranjem tj. primjenjuje se tehnolopki postupak mliječno-kisele fermentacije. Postupak se temelji na kontroliranoj primjeni korisnih mikroorganizama, koji svojom aktivnošću stvaraju nepovoljne uvjete za rast i razvoj uzročnika kvarenja. Istraživanja su pokazala zadovoljavajuću kvalitetu svježeg i kiselog kupuda sorata "Brgujski" okruglih i plosnatih glava.

Brassica oleracea var. capitata; sorta; okrugle glave; plosnate glave; kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Quality of fresh and sour cabbage cv. "Brgujski"

Proizvodno područje Primorsko-goranske županije poznato je po uzgoju, preradi i konzumaciji autohtone sorte kupusa "Brgujski".Kiseli kupus zastupljen je u tradicionalnim jelima i značajan je za turističku ponudu. Proizvodnja ove sorte za sada je na području Matulja ali je želja proizvođača povećanje količine uz zadržavanje kvalitete svježeg i kiselog kupusa. Prehrambena vrijednost kupusa u svježem i kiselom stanju utvrđena je ispitivanjem njegovog kemijskog sastava. Analiza je provedena na dvije sorte: "Brgujski" okruglih glava te "Brgujski" plosnatih glava. Istraživanje kvalitete svježeg i kiselog kupusa navedenih sorti provedeno po metodici AOAC(2000). Analizirani su slijedeći kemijski parametri: ukupna suha tvar(%), topljiva suha tvar(%), ukupna kiselost(%), pH vrijednost, vitamin C(mg/100 g) te količina NaCl (%). Analiza je provedena na glavicama kupusa u svježem i kiselom stanju. Prerada kupusa vrši se biološkim konzerviranjem tj. primjenjuje se tehnolopki postupak mliječno-kisele fermentacije. Postupak se temelji na kontroliranoj primjeni korisnih mikroorganizama, koji svojom aktivnošću stvaraju nepovoljne uvjete za rast i razvoj uzročnika kvarenja. Istraživanja su pokazala zadovoljavajuću kvalitetu svježeg i kiselog kupuda sorata "Brgujski" okruglih i plosnatih glava.

Brassica oleracea var. capitata; ciltivars"Brgujski"; quality of cabbage

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

18.06.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)