Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio (CROSBI ID 166049)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Solomun, Božica ; Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Sedak, Marija ; Knežević, Zorka Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio // Veterinarska stanica, 41 (2010), 6; 509-519

Podaci o odgovornosti

Solomun, Božica ; Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Sedak, Marija ; Knežević, Zorka

hrvatski

Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio

Antibiotici su kemoterapeutici koji imaju široku primjenu u humanoj, veterinarskoj i stočarskoj praksi. Djelovanje antibiotika temelji se na prirodnoj osjetljivosti mikroorganizama prema njihovom djelovanju. Prema kemijskoj strukturi antibiotici su svrstani u različite skupine. Opisane su metode određivanja antibiotika koji ometaju propusnost stanične membrane kao što su β-laktamski antibiotici, cefalosporini i monobaktami te antibiotika koji djeluju na propusnost stanične membrane kao što su polieterski ionofori (monenzin, narazin, lasalocid, salinomicin, maduramicin i semduramicin) ili polipeptidni antibiotici (avoparcin, bacitracin, tirotricin, kolistin, efrotomicin, virginiamicin i polimiksini. Opisani su postupci pripreme uzoraka i detekcije različitim kromatografskim metodama koje se koriste u analitičkim laboratorijima za određivanje pojedinih skupina antibiotika u proizvodima animalnog porijekla. Koncentracije različitih antibiotika provode se primjenom tekućinske kromatografije s UV detekcijom ili fluorescentnom detekcijom, međutim većina analitičkih metoda razvijenih za kvantitativnu analizu antibiotika u hrani danas temelji se na tekućinskoj kromatografiji spektrometrije masa (LC-MS), tekućinskoj kromatografiji tandemske spektrometrije masa (LC-MS/MS) ili tekućinskoj kromatografiji spektrometrije masa sa stupicom iona (LC-IT-MS/MS.)

antibiotici; kromatografske metode; ekstrakcija; hrana

nije evidentirano

engleski

Chromatographic methods for antibiotic determination in food of animal origin. Part I

nije evidentirano

antibiotics; chromatographic methods; extraction; food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41 (6)

2010.

509-519

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita