Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio (CROSBI ID 166049)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Solomun, Božica ; Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Sedak, Marija ; Knežević, Zorka
hrvatski
Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio
Antibiotici su kemoterapeutici koji imaju široku primjenu u humanoj, veterinarskoj i stočarskoj praksi. Djelovanje antibiotika temelji se na prirodnoj osjetljivosti mikroorganizama prema njihovom djelovanju. Prema kemijskoj strukturi antibiotici su svrstani u različite skupine. Opisane su metode određivanja antibiotika koji ometaju propusnost stanične membrane kao što su β-laktamski antibiotici, cefalosporini i monobaktami te antibiotika koji djeluju na propusnost stanične membrane kao što su polieterski ionofori (monenzin, narazin, lasalocid, salinomicin, maduramicin i semduramicin) ili polipeptidni antibiotici (avoparcin, bacitracin, tirotricin, kolistin, efrotomicin, virginiamicin i polimiksini. Opisani su postupci pripreme uzoraka i detekcije različitim kromatografskim metodama koje se koriste u analitičkim laboratorijima za određivanje pojedinih skupina antibiotika u proizvodima animalnog porijekla. Koncentracije različitih antibiotika provode se primjenom tekućinske kromatografije s UV detekcijom ili fluorescentnom detekcijom, međutim većina analitičkih metoda razvijenih za kvantitativnu analizu antibiotika u hrani danas temelji se na tekućinskoj kromatografiji spektrometrije masa (LC-MS), tekućinskoj kromatografiji tandemske spektrometrije masa (LC-MS/MS) ili tekućinskoj kromatografiji spektrometrije masa sa stupicom iona (LC-IT-MS/MS.)
antibiotici; kromatografske metode; ekstrakcija; hrana
nije evidentirano
engleski
Chromatographic methods for antibiotic determination in food of animal origin. Part I
nije evidentirano
antibiotics; chromatographic methods; extraction; food
nije evidentirano