Regionalne razlike u konzumaciji hrane povezane s alergijskim bolestima dišnog sustava u adolescenata u Hrvatskoj (CROSBI ID 361371)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Butković, Iva
Colić Barić, Irena
Varnai, Veda Marija
hrvatski
Regionalne razlike u konzumaciji hrane povezane s alergijskim bolestima dišnog sustava u adolescenata u Hrvatskoj
Cilj ovog rada bio je u populaciji adolescenata ispitati regionalne razlike u učestalosti i količini konzumacije pojedinih namirnica za koje se pretpostavlja da su pozitivno ili negativno povezane s nastankom alergijskih bolesti dišnog sustava. U ispitivanje je uključen 381 student prve godine studija s četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, iz dvije zemljopisne regije Republike Hrvatske, kontinentalne (294 ispitanika) i priobalne (87 ispitanika). Regionalne razlike proučavane su obziroom na spol, prebivanje u gradu ili selu, stupanj uhranjenosti i zadovoljstvo osobnom prehranom. Upitnikom o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ) prikupljeni su podaci za učestalosti konzumiranja i količini konzumirane hrane za 43 prehrambena proizvoda. Nađena je veća konzumacija maslinovog ulja i kuhanog lisnatog povrća u priobalnoj regiji, te veća konzumacija suncokretovog ulja i svinjetine u kontinentalnoj regiji. Nađene su određene spolne razlike, dok znatnije razlike u konzumaciji namirnica između seoske i gradske populacije, te s obzirom na stupanj uhranjenosti, nisu uočene.
FFQ; BMI; adolescenti; priobalna/kontinentalna regija; prehrambene navike
nije evidentirano
engleski
Regional differences in food intake related with respiratory allergic disorders in adolescents in Croatia
nije evidentirano
FFQ; BMI; adolescents; littoral/continental region; dietary habits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
12.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb