Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH (CROSBI ID 166512)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Oručević, Sanja ; Ugarčić-Hardi, Žaneta
hrvatski
Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH
Za jedinstveno viskozno-elastično svojstvo tijesta zamješenog od brašna hcksaploidne pšenice (TI'. aestivum L) u prvom redu su odgovomi skladišni proteini. Ovo svojstvo je presudno u procesu proizvodnje dizanih pekarskih proizvoda. Skladišni proteini pšenice sastoje se od gluteninskih subjedinica velike molekulske težine (HMW GS) oko 10%, gluteninskih subjedinica male molekulske težine (LMW GS) oko 40% i oko 50% glijadina. Ustanovljena je izražena aleina varijacija i glijadina i gluteninskih subjedinica, što povećava različitosti između kompozicija skladišnih proteina među genotipovima. Ova varijacija uzrokuje razlike u kvalitetu proteina sorti pšenice. HMW gluteninske subjedinice čine tek mali udio ukupnih skladišnih proteina, ali ispoljavaju presudan uticaj na elasticitet glutenina i kvalitet pšeničnog hljeba. U ovom radu je determinisana kompozicija HMW gluteninskih subjedinica nekih aktuelnih sorti pšenice u Bosni i Hercegovini, korištenjem metode elektroforeze na poliakrilamidnom gelu u prisustvu SDS, i prezentirani dobijeni rezultati.
pšenica ; HMW podjedinice glutenina ; SDS-PAGE
nije evidentirano
engleski
The high-molecular weight glutenin subunit (HMW GS) compositions in current wheat (Tr. aestivum L.) varieties in BiH
nije evidentirano
wheat ; HMW glutenin subunits ; SDS-PAGE
nije evidentirano