Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH (CROSBI ID 166512)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Oručević, Sanja ; Ugarčić-Hardi, Žaneta Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH // Radovi Poljoprivrednog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2010), 2; 161-175

Podaci o odgovornosti

Oručević, Sanja ; Ugarčić-Hardi, Žaneta

hrvatski

Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH

Za jedinstveno viskozno-elastično svojstvo tijesta zamješenog od brašna hcksaploidne pšenice (TI'. aestivum L) u prvom redu su odgovomi skladišni proteini. Ovo svojstvo je presudno u procesu proizvodnje dizanih pekarskih proizvoda. Skladišni proteini pšenice sastoje se od gluteninskih subjedinica velike molekulske težine (HMW GS) oko 10%, gluteninskih subjedinica male molekulske težine (LMW GS) oko 40% i oko 50% glijadina. Ustanovljena je izražena aleina varijacija i glijadina i gluteninskih subjedinica, što povećava različitosti između kompozicija skladišnih proteina među genotipovima. Ova varijacija uzrokuje razlike u kvalitetu proteina sorti pšenice. HMW gluteninske subjedinice čine tek mali udio ukupnih skladišnih proteina, ali ispoljavaju presudan uticaj na elasticitet glutenina i kvalitet pšeničnog hljeba. U ovom radu je determinisana kompozicija HMW gluteninskih subjedinica nekih aktuelnih sorti pšenice u Bosni i Hercegovini, korištenjem metode elektroforeze na poliakrilamidnom gelu u prisustvu SDS, i prezentirani dobijeni rezultati.

pšenica ; HMW podjedinice glutenina ; SDS-PAGE

nije evidentirano

engleski

The high-molecular weight glutenin subunit (HMW GS) compositions in current wheat (Tr. aestivum L.) varieties in BiH

nije evidentirano

wheat ; HMW glutenin subunits ; SDS-PAGE

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60 (2)

2010.

161-175

objavljeno

0033-8583

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija