Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene (CROSBI ID 567395)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene // Sažetci radova sa znanstvenog skupa Požega i Požeština kroz stoljeća / Jakobović, Snježana (ur.). Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2010. str. 37-38

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica

hrvatski

Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene

Proizvodnja i potrošnja škroba u svijetu u stalnom je porastu zahvaljujući pozitivnim učincima koji se ostvaruju dodatkom škroba ili njegovih derivata pri proizvodnji različitih proizvoda. Primjena nativnih škrobova u različitim granama industrije (prehrambena, kemijska, farmaceutska, ...) relativno je niska zbog određenih nedostataka koji se ogledaju u gubitku viskoznosti i svojstava ugušćivanja nakon kuhanja i skladištenja, retrogradaciji, nestabilnosti u kiselim uvjetima i/ili sinerezi itd. Da bi se ovi problemi prevazišli i proširile mogućnosti primjene škroba u prehrambenoj i neprehrambenim industrijama, provode se kemijski, fizikalni i enzimski postupci modificiranja škroba te kombinacije navedenih postupaka. Iako se u novije vrijeme sve veći broj istraživanja bavi fizikalnim postupcima modificiranja (preželatinizacijom, primjenom ekstruzije, ultrazvuka, uzastopnim postupcima izazivanja sinereze), te enzimskim postupcima (npr. „linearizacijom“ amilopektina), najčešći oblik modificiranja škroba i dalje su postupci kemijskog modificiranja – esterificiranje, eterificiranje, umrežavanje i dvostruka modifikacija. Osim što se modificiranjem postižu željena funkcionalna svojstva škroba, dobiva se i ekonomski isplativa zamjena za hidrokoloide, omogućava primjena škroba u proizvodnji biorazgradive ambalaže, kao nosača različitih aktivnih tvari u farmaceutskoj industriji, a novija istraživanja pokazala su da se modificiranjem utječe i na probavljivost škroba. Naime, rezistentni škrob (frakcija škroba koja se ne probavlja u tankom crijevu, nego u debelom podliježe fermentaciji) pokazao se kao iznimno potencijalno sredstvo za korištenje u terapiji dijabetesa, dijareje, pretilosti te enteralnoj i parenteralnoj prehrani bolesnika.

škrob; modificiranje; primjena u industriji

nije evidentirano

engleski

Starch modification for value-added application

nije evidentirano

starch; modification; industry application

nije evidentirano

Podaci o prilogu

37-38.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Jakobović, Snježana

Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Podaci o skupu

Požega i Požeština kroz stoljeća. U povodu 800-te obljetnice Županije požeške

pozvano predavanje

16.10.2010-16.10.2010

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija