Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene (CROSBI ID 567395)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica
hrvatski
Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene
Proizvodnja i potrošnja škroba u svijetu u stalnom je porastu zahvaljujući pozitivnim učincima koji se ostvaruju dodatkom škroba ili njegovih derivata pri proizvodnji različitih proizvoda. Primjena nativnih škrobova u različitim granama industrije (prehrambena, kemijska, farmaceutska, ...) relativno je niska zbog određenih nedostataka koji se ogledaju u gubitku viskoznosti i svojstava ugušćivanja nakon kuhanja i skladištenja, retrogradaciji, nestabilnosti u kiselim uvjetima i/ili sinerezi itd. Da bi se ovi problemi prevazišli i proširile mogućnosti primjene škroba u prehrambenoj i neprehrambenim industrijama, provode se kemijski, fizikalni i enzimski postupci modificiranja škroba te kombinacije navedenih postupaka. Iako se u novije vrijeme sve veći broj istraživanja bavi fizikalnim postupcima modificiranja (preželatinizacijom, primjenom ekstruzije, ultrazvuka, uzastopnim postupcima izazivanja sinereze), te enzimskim postupcima (npr. „linearizacijom“ amilopektina), najčešći oblik modificiranja škroba i dalje su postupci kemijskog modificiranja – esterificiranje, eterificiranje, umrežavanje i dvostruka modifikacija. Osim što se modificiranjem postižu željena funkcionalna svojstva škroba, dobiva se i ekonomski isplativa zamjena za hidrokoloide, omogućava primjena škroba u proizvodnji biorazgradive ambalaže, kao nosača različitih aktivnih tvari u farmaceutskoj industriji, a novija istraživanja pokazala su da se modificiranjem utječe i na probavljivost škroba. Naime, rezistentni škrob (frakcija škroba koja se ne probavlja u tankom crijevu, nego u debelom podliježe fermentaciji) pokazao se kao iznimno potencijalno sredstvo za korištenje u terapiji dijabetesa, dijareje, pretilosti te enteralnoj i parenteralnoj prehrani bolesnika.
škrob; modificiranje; primjena u industriji
nije evidentirano
engleski
Starch modification for value-added application
nije evidentirano
starch; modification; industry application
nije evidentirano
Podaci o prilogu
37-38.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Jakobović, Snježana
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
Podaci o skupu
Požega i Požeština kroz stoljeća. U povodu 800-te obljetnice Županije požeške
pozvano predavanje
16.10.2010-16.10.2010
Požega, Hrvatska