Utjecaj temperature i slanosti na volumen kolnjaka Brachionus plicatilis O.F.Muller u laboratorijskim uvjetima. (CROSBI ID 475661)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Glavić, Nikša ; Skaramuca, Boško ; Kožul, Valter
hrvatski
Utjecaj temperature i slanosti na volumen kolnjaka Brachionus plicatilis O.F.Muller u laboratorijskim uvjetima.
Kombinacijom različitih temperatura i slanosti u laboratorijskim uvjetima pokušali smo dobiti kolnjake različitih veličinskih frakcija. Korištenjem kolnjaka različitih veličina mogli bismo zadovoljiti potrebe ishrane ličinki riba različitih veličina otvora ustau prvim danima egzogene prehrane. Kolnjake smo uzgajali u plastičnim spremnicima zapremine 30 l, u 15 l morske vode određene slanosti, uz prehranu s jednostaničnom algom Nannochloropsis sp. (Chlorophyceae). Primjenili smo tri temperature i tri slanosti, u 9 kombinacija, i pratili razvoj i volumen kolnjaka kroz 10 dana. Kolnjaci uzgajani na 22 C i 20 psu bili su prosječnog volumena 758692 um3 (SD+- 199504 um3), a oni uzgajani na 34 C i 35 psu bili su prosječnog volumena 425538 um3 (SD+- 152530 um3). ANOVA analiza je pokazala (P<0,05) razliku između rezultata u pojedinim grupama, pa možemo zaključiti da više temperature i slanosti utječu na smanjenje volumena kolnjaka Brachionus plicatilis u kontroliranim, laboratorijskim uvjetima.
Brachionus plicatilis; lorika; temperatura
nije evidentirano
engleski
The impact of temperature and salinity on volume of rotifer Brachionus plicatilis O.F.Muller in laboratory conditions.
nije evidentirano
Brachionus plicatilis; lorica; temperature
nije evidentirano
Podaci o prilogu
343-343-x.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Huber, Đuro
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo
Podaci o skupu
Šesti Kongres Biologa Hrvatske
poster
22.09.1997-26.09.1997
Opatija, Hrvatska