Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta (CROSBI ID 567894)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Radeljević, Biljana ; Topalović, Antonio ; Zamberlin, Šimun ; Horvat, Iva ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven
hrvatski
Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj konzervansa (azidiol i bronopol) i zamrzavanja (-20ºC) uzoraka kravljeg (n=15) i ovčjeg mlijeka (n=15) na promjenu točke ledišta. Ukupno je obavljeno 120 analiza referentnom termistor krioskopskom metodom. Uzorci svježeg i konzerviranog mlijeka analizirani su 4 sata nakon uzorkovanja, dok su u isto vrijeme zamrznuti uzorci svježeg mlijeka analizirani 48 sati od zamrzavanja. Utvrđene točke ledišta konzerviranih uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka bile su značajno niže (P<0.05), dok u zamrznutim uzorcima nije utvrđena značajna razlika (P<0.05) u odnosu na svježe mlijeko. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da se uzorci kravljeg i ovčjeg mlijeka za određivanje točke ledišta ne mogu konzervirati azidiolom i bronopolom, ali se mogu očuvati zamrzavanjem na -20ºC i analizirati unutar 48 sati nakon zamrzavanja.
mlijeko; ovčje mlijeko; točka ledišta; konzerviranje; azidiol; bronopol; zamrzavanje
nije evidentirano
engleski
The influence of sample preservation and freezing of cow's and ewe's milk on the freezing point value
nije evidentirano
milk; ewe's milk; freezing point; preservation; azidiol; bronopol; freezing
nije evidentirano
Podaci o prilogu
75-76.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
poster
24.10.2010-27.10.2010
Opatija, Hrvatska