Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta (CROSBI ID 567894)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Radeljević, Biljana ; Topalović, Antonio ; Zamberlin, Šimun ; Horvat, Iva ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta // Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. str. 75-76

Podaci o odgovornosti

Radeljević, Biljana ; Topalović, Antonio ; Zamberlin, Šimun ; Horvat, Iva ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven

hrvatski

Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj konzervansa (azidiol i bronopol) i zamrzavanja (-20ºC) uzoraka kravljeg (n=15) i ovčjeg mlijeka (n=15) na promjenu točke ledišta. Ukupno je obavljeno 120 analiza referentnom termistor krioskopskom metodom. Uzorci svježeg i konzerviranog mlijeka analizirani su 4 sata nakon uzorkovanja, dok su u isto vrijeme zamrznuti uzorci svježeg mlijeka analizirani 48 sati od zamrzavanja. Utvrđene točke ledišta konzerviranih uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka bile su značajno niže (P<0.05), dok u zamrznutim uzorcima nije utvrđena značajna razlika (P<0.05) u odnosu na svježe mlijeko. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da se uzorci kravljeg i ovčjeg mlijeka za određivanje točke ledišta ne mogu konzervirati azidiolom i bronopolom, ali se mogu očuvati zamrzavanjem na -20ºC i analizirati unutar 48 sati nakon zamrzavanja.

mlijeko; ovčje mlijeko; točka ledišta; konzerviranje; azidiol; bronopol; zamrzavanje

nije evidentirano

engleski

The influence of sample preservation and freezing of cow's and ewe's milk on the freezing point value

nije evidentirano

milk; ewe's milk; freezing point; preservation; azidiol; bronopol; freezing

nije evidentirano

Podaci o prilogu

75-76.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Volarić, Vera

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

24.10.2010-27.10.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija