Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke (CROSBI ID 166949)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Matijević, Bojan ; Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica
hrvatski
Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke
Cilj ovog istraživanja bio je skratiti trajanje fermentacije sirutke te ispitati utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost te preživljavanje bakterija združene ABT-5 kulture (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus) tijekom 28 dana hladnog čuvanja (5 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i s dodatkom 1, 5 i 3 % KPS. Fermentacija sirutke sa združenom ABT-5 bakterijskom kulturom trajala je oko 6, 5 sati, a KPS nije utjecao na dinamiku fermentacije, bez obzira na dodanu količinu. Broj živih stanica Lactobacillus acidophilus bio je veći u fermentiranoj sirutki s KPS (oko 7, 13 log CFU/mL) u odnosu na fermentiranu sirutku bez KPS (oko 6, 63 log CFU/mL). Dodatak KPS nije utjecao na rast bakterija Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus kao ni na preživljavanje bakterija ABT-5 kulture u fermentiranoj sirutki tijekom 28 dana hladnog čuvanja (5°C).
Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium spp.; Streptococcus thermophilus; koncentrat proteina sirutke; sirutkanica
nije evidentirano
engleski
Growth of ABT-5 bacteria culture in whey supplemented with whey protein concentrate
nije evidentirano
Lactobacillus acidophilus; Bifido- bacterium spp.; Streptococcus thermophilus; whey protein concentrate; whey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Prehrambena tehnologija