Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Stanje i perspektive razvoja prehrambenog sustava Hrvatske (CROSBI ID 464287)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Piližota, Vlasta Stanje i perspektive razvoja prehrambenog sustava Hrvatske // 8. Ružičkini dani : Knjiga sažetaka / Kljajić, Filip (ur.). Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. str. 25-25

Podaci o odgovornosti

Piližota, Vlasta

hrvatski

Stanje i perspektive razvoja prehrambenog sustava Hrvatske

Neprimjerena struktura proizvoda u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji (dugogodišnja orjentacija skoro isključivo na ratarske proizvode) i suženi spektar prerađivačkih kapaciteta, visoki troškovi inputa u cjelokupnom lancu proizvodnje, te nedostatak sredstava za obnavljanje i modernizaciju postojećih, te izgradnju novih pogona, bitne su značajke sadašnjeg stanja u poljoprivredno-prehrambenom sustavu Hrvatske. Premda je sadašnje stanje u tom sektoru promatrano u cjelini nezadovoljavajuće, ipak postoje razlike u pojedinim segmentima (npr. u proizvodnji i preradi brašna ili mlijeka s jedne i preradi voća i povrća, odnosno kukuruza s druge strane). Prirodni resursi Hrvatske za proizvodnju hrane su zadovoljavajući, što je vrlo važan čimbenik u strategiji razvoja i proizvodnoj orjentaciji, ali bez odgovarajuće nadgradnje, sam po sebi nije dovoljan. Hrvatska je danas u prilici da iskoristi u znatno većoj mjeri nego ranije svoje prednosti koje joj pruža geografski položaj, klimatski i agroekološki uvjeti te struktura gospodarstva, u kojem poljoprivredno-prehrambeni sustav i turizam zauzimaju vrlo istaknuto mjesto. Međutim, u Hrvatskoj je potreban selektivniji pristup kako u primarnoj proizvodnji tako i u preradi u kojoj težište mora biti na profitabilnim i za svijet prepoznatljivim proizvodima (kao npr. vinima, mesnim proizvodima, sirevima itd.). Danas se naime sve više traži visokovrijedna hrana (npr. "bio"- ili "eko"- hrana) u širokom rasponu organoleptičkih i prehrambenih svojstava, uključujući etničke i regionalne specifičnosti. Stoga će u daljnjem razvoju morati biti u prvome planu profitabilni, za svijet prepoznatljivi i ekološki prihvatljivi proizvodi. U sklopu razvitka i prestruktuiranja ovih djelatnosti posebno mjesto pripada malim i srednjim prerađivačkim pogonima poluindustrijskog i obrtničkog karaktera ("mini tvornice"), koji će imati prije svega funkciju dopunjavanja asortimana industrijskih proizvoda i biti svojevrsna alternativa za neke od njih.

razvitak prehrambenog sustava; primarna proizvodnja hrane; prerada poljoprivrednih proizvoda

nije evidentirano

engleski

Current situation and prospects of food system development in Croatia

nije evidentirano

food system development; primary food production; procesing of agricultural products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

25-25.

1996.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Kljajić, Filip

Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

Ružičkini dani (8 ; 1996)

pozvano predavanje

27.06.1996-28.06.1996

Bizovac, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano