Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija Prevelog sira (CROSBI ID 568233)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Dolenčić Špehar, Iva ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Havranek, Jasmina Karakterizacija Prevelog sira // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić, dipl. inž. (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010

Podaci o odgovornosti

Dolenčić Špehar, Iva ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Havranek, Jasmina

hrvatski

Karakterizacija Prevelog sira

Preveli ili Prevehli sir je autohtoni hrvatski sir koji se i danas proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Moslavine. Sam naziv sira može se povezati sa načinom njegove proizvodnje pri čemu se proizvedeni svježi kravlji sir soli i presušuje u sirnicama radi produženja njegove trajnosti. Cilj rada bio je utvrditi fizikalno-kemijske osobine mlijeka, sira te vrhnja u svrhu karakterizacije i standardizacije tehnologije proizvodnje Prevelog sira. Istraživanje je obuhvatilo 18 obiteljskih gospodarstava tijekom 2009. godine koja proizvode Preveli sir. Na temelju dobivenih rezultata vidljiva su odstupanja u kemijskom sastavu sira od proizvođača do proizvođača što se može pripisati neujednačenoj tehnologiji proizvodnje sira. Analizom su utvrđene razlike u kemijskom sastavu sira pri čemu su minimalne i maksimalne vrijednosti odnosno standardna devijacija iznosile: za sadržaj mliječne masti (1, 25 % ; 18, 00 % ; 4, 93 %), za sadržaj proteina (14, 69 % ; 26, 98 % ; 3, 53 %), za sadržaj suhe tvari (24, 12 % ; 52, 94 % ; 7, 46 %), za sadržaj masti u suhoj tvari sira ( 4, 08 % ; 39, 11% ; 10, 00 %). Također su utvrđena odstupanja u kemijskom sastavu vrhnja za sadržaj mliječne masti (11, 50 % ; 44, 00 % ; 8, 54 %) i sadržaj suhe tvari (18, 38 % ; 70, 13 % ; 12, 45%). Nije utvrđena razlika u kemijskom sastavu mlijeka osim za sadržaj uree (4, 97 mg/100mL ; 45, 04 mg/100mL ; 11, 27 mg/100mL).

mlijeko; kravlji sir; vrhnje; kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Characterisation of Preveli cheese

nije evidentirano

milk; cottage cheese; cream; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.

Vera Volarić, dipl. inž.

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanje

poster

24.10.2010-27.10.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano