Primjena natrij heksametafosfata u svrhu sprječavanja posmeđivanja minimalno obrađenih krušaka (CROSBI ID 331790)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šuvak, Ivana
Piližota, Vlasta
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Primjena natrij heksametafosfata u svrhu sprječavanja posmeđivanja minimalno obrađenih krušaka
Značajke suvremene prehrane su kontinuirano povećanje kakvoće, trajnosti i ispravnosti prehrambenih proizvoda za uporabu, osobito svježeg voća i povrća. Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene askorbinske kiseline, limunske kiseline, kalcijevog klorida i natrij heksametafosfata, odnosno njihove kombinacije (djelovanja) na sprječavanje promjene boje svježe narezanih krušaka sorte Packhams Triumph. Rezultati obrade ukazuju na pozitivan utjecaj obrade krušaka spomenutim otopinama na zadržavanje nativne boje, odnosno produženje trajnosti minimalno procesiranih krušaka.
natrij heksametafosfat; minimalno procesirane kruške; enzimsko posmeđivanje
nije evidentirano
engleski
Use of sodium hexametaphosphate in reducing browning of minimally processed pears
nije evidentirano
sodium hexametaphosphate; minimally processed pears; enzymatic browning
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
19.05.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek