Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva škrobnih suspenzija (CROSBI ID 464289)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Lovrić, Tomislav
hrvatski
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva škrobnih suspenzija
Hidrokoloidi su tvari koje su od velike važnosti za neke čimbenike kakvoće prehrambenih proizvoda, koji dodani hrani utječu na njena svojstva kao što su konzistencija, sposobnost stvaranja emulzija, vezivanje (zadržavanje) vode ili arome i dr. Primjena hidrokoloida posebno je značajna pri proizvodnji hrane koja se čuva ili konzumira u zamrznutom stanju. To se ogleda u sprječavanju (smanjivanju) nepoželjnih promjena, budući se zbog povećanja viskoznosti i poboljšanja (mogućnosti) vezivanja vode sprječavaju (smanjuju) nepoželjne promjene tijekom faznih prijelaza. Daljnja primjena hidrokoloida je u proizvodnji (neke) niskokalorične hrane. Naime, dodatkom hidrokoloida, kao zgušćivača, može se nadomjestiti smanjeni udio šećera i masti. Učinak primjene (upotrebe) hidrokoloida uglavnom ovisi o međudjelovanju između pojedinih hidrokoloida i hidrokoloida i drugih sastojaka hrane. Ovaj rad opisuje utjecaj pojedinačnih hidrokoloida (guar, brašno sjemenke rogača, karboksimetilceluloza, karagen, pektin i agar) i smjesa hidrokoloida (brašno sjemenke rogača-guar, brašno sjemenke rogača-karboksimetilceluloza, brašno sjemenke rogača-karagen, brašno sjemenke rogača-pektin i brašno sjemenke rogača-agar) na reološka svojstva suspenzija škroba pšenice i kukuruza. Reološka svojstva su određena pomoću rotacijskog viskozimetra pri 0 °C. Utvrđeno je da svi hidrokoloida, s kojima su provedena ispitivanja, znakovito utječu na reološka svojstva škrobnih suspenzija. Najznakovitiji utjecaj na konzistenciju škrobnih suspenzija imali su brašno sjemenke rogača i karboksimetilceluloza, kao i smjesa brašna sjemenke rogača i karagena. Najmanji utjecaj na konzistenciju je utvrđen kada je škrobnoj suspenziji dodan pektin.
hidrokoloidi; škrobne suspenzije; reološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of hydrocolloids on rheological properties of starch suspensions
nije evidentirano
hydrocolloids; starch suspensions; rheological properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
32-x.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Žaneta Ugarčić-Hardy
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
poster
13.11.1997-15.11.1997
Opatija, Hrvatska