Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podvrgnutih djelomičnoj hepatektomiji (CROSBI ID 568329)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa | domaća recenzija

Popović, Ksenija : Čanadi Jurešić, Gordana : Milin, Čedomila Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podvrgnutih djelomičnoj hepatektomiji // Prvi studentski kongres "Prehrana i klinička dijetoterapija" Rijeka, Hrvatska, 14.05.2010-16.05.2010

Podaci o odgovornosti

Popović, Ksenija : Čanadi Jurešić, Gordana : Milin, Čedomila

hrvatski

Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podvrgnutih djelomičnoj hepatektomiji

Jetra ima glavnu ulogu u metabolizmu lipida i na njoj se odražavaju sve nutritivne promjene sastava lipida. Ona je i specifičan organ zbog sposobnosti samoregeneracije nakon akutne ozljede. Najčešće upotrebljavani model za praćenje regeneracijskog rasta jetre je model djelomične hepatektomije (pHx), tijekom kojeg dolazi do metaboličkog ujednačavanja, odnosno do povećane sinteze i nakupljanja lipida u jetri. Ovim radom pratilo se prikuplja li jetra, prilikom regeneracije, masti iz adipoznog tkiva (AT-a) kao osnovnog energetskog depoa organizma. Poznato je da je AT izuzetno energetski dinamično i osposobljeno za promptnu reakciju na povećane potrebe organizma za energijom. I na AT-u se, kao i na jetri, odražavaju nutritivne promjene, te se hranom unešenim masnim kiselinama (MK) može utjecati na sadržaj i sastav tkivnih MK. Osim sadržaja ukupnih lipida AT-a, u ovom su radu određene i promjene udjela ključnih metaboličkih MK te promjene karakterističnih omjera MK, tijekom regeneracijskog rasta jetre. U istraživanju su korišteni miševi C57/BL6 starosti 8-10 tjedana, koji su tijekom tri tjedna hranjeni hranom obogaćenom ribljim uljem, kao izvorom n-3 i mononezasićenih MK. Analize su se provodile u vremenskom slijedu od 0, 2, 4, 24, 48, i 168 sati nakon pHx. Lipidi su ekstrahirani metodom po Folchu, dok je sastav MK analiziran primjenom plinske kromatografije. Kod prehrane obogaćene ribljim uljem proliferacija jetre započinje u drugom satu nakon pHx pa se dobiveno smanjenje ukupnih lipida AT-a, u intervalu od 2. do 24. sata, može pripisati mobilizaciji lipida iz AT-a. U ukupnim je lipidima identificirano ukupno 13 MK, s prevladavajućom palmitinskom, oleinskom i linolnom MK. U sastavu AT-a zasićene kiseline čine 46% ukupnih MK. Udio n-3 MK ne mijenja se značajno tijekom regeneracije te čini oko 2% ukupnih MK. Tijekom regeneracijskog rasta jetre nisu zapažene ni velike promjene u udjelima pojedinih MK, iako se vrijednost n-6/n-3 omjera povećava u 24. satu, uslijed smanjenja udjela n-3 MK. Omjer nezasićene/zasićene kao ni polinezasićene/mononezasićene MK ne podliježe velikim promjenama tijekom regeneracije jetre

adipozno tkivo; lipidi; regeneracija jetre; riblje ulje; masne kiseline

nije evidentirano

engleski

Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podvrgnutih djelomičnoj hepatektomiji

nije evidentirano

adipose tissue; lipids; liver regeneration; fish oil; fatty acids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Prvi studentski kongres "Prehrana i klinička dijetoterapija"

poster

14.05.2010-16.05.2010

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano