Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesnih parametara na konzistenciju tijesta za biskvite (CROSBI ID 464291)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Tomas, Srećko ; Kelava, Mila Utjecaj procesnih parametara na konzistenciju tijesta za biskvite // 1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka / Žaneta, Ugarčić-Hardy (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. str. 38-38

Podaci o odgovornosti

Tomas, Srećko ; Kelava, Mila

hrvatski

Utjecaj procesnih parametara na konzistenciju tijesta za biskvite

U ovom radu istražen je utjecaj tlaka zraka koji se uvodi u turbo-uređaj za pripremu tijesta i utjecaj granulometrijskog sastava brašna na konzistenciju tijesta za biskvite. Osim toga praćen je utjecaj konzistencije tijesta na kakvoću gotovog proizvoda. Konzistencija tijesta praćena je na osnovu određivanja gustoće tijesta pripremljenog u turbo-uređaju, pri različitim vrijednostima procesnih parametara. Istraživanje je provedeno u suradnji s tvornicom keksa i kruha "Sloboda" d. d. iz Osijeka, na proizvodnji piškota. Utvrđeno je da s porastom tlaka zraka do oko 1,8 bara gustoća tijesta lagano opada, a nakon toga opada naglo. Utjecaj granulometrijskog satava brašna je takav da brašno koje ima veći udio krupnijih čestica pokazuje brže opadanje gustoće tijesta s porastom tlaka zraka. Optimalna gustoća tijesta za proizvodnju piškota iznosi od 0,930 kg/m3 do 1,025 kg/m3, što odgovara tlaku zraka od 1,75 bara do 1,85 bara. Piškote proizvedene od tijesta koje ima optimalnu konzistenciju imaju zadovoljavajuće senzorske osobine (izgled, boja, oblik i struktura), dok piškote proizvedene od tijesta koje nema optimalnu konzistenciju imaju narušene senzorske osobine.

konzistencija tijesta; granulometrijska analiza brašna; miješanje; mijesenje

nije evidentirano

engleski

Influence of process parameters on consistency of biscuits dough

nije evidentirano

dough consistency; granulometric analysis of flour; mixing; dough forming

nije evidentirano

Podaci o prilogu

38-38.

1997.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Žaneta, Ugarčić-Hardy

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

1. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem

poster

13.11.1997-15.11.1997

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija