Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodi bez glutena (CROSBI ID 361860)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Zeko, Josip Proizvodi bez glutena / Jukić, Marko (mentor); Koceva Komlenić, Daliborka (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Zeko, Josip

Jukić, Marko

Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Proizvodi bez glutena

Celijakija je bolest koja se može opisati kao netolerancija glutena. Gluten je protein koji nalazimo u pšeničnom zrnu. Postoje mnoge žitarice koje zamjenjuju taj pšenicu u proizvodima bez glutena, pa je stvorena dijeta koja se smatra jedinim lijekom za tu bolest. Neke od žitarica koje mogu konzumirati oboljeli od celijakije su : riža, kukuruz, pseudožitarice, sirak, amarant, heljda, soja. Kako bi proizvodi napravljeni od tih sastojaka bili bliži pšeničnom kruhu kvalitetom i okusom u njih se dodaju različiti poboljšivači, poput hidrokoloida. Također kako bi se nadomjestili proteini koji se gube manjkom glutena, u te proizvode se dodaju proteini koji potječu iz mlijeka, surimija i jaja.

celijakija; prehrana bez glutena; riža; škrob; hidrokoloidi; proteini

nije evidentirano

engleski

Gluten-free products

Celiac disease is a condition where people are intolerant to gluten. Gluten is a protein found in wheat kernel. There are a lot of cereals that can replace wheat, so a gluten free diet was the only cure for this disease. Some of the ingredients that are allowed in gluten free diet are: rice, corn, pseudo cereals, amaranth, sorghum, soy and buckwheat. Bread production from these cereals was requesting addition some additives, like a hydrocolloids. Furthermore, in gluten free bread wheat proteins was replace with proteins from surimi, egg proteins and dairy proteins.

celiac disease; gluten free diet; rice; starch; corn; soy; hydrocolloids; proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

03.11.2010.

obranjeno

109:766354

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice