Proizvodi bez glutena (CROSBI ID 361860)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Zeko, Josip
Jukić, Marko
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Proizvodi bez glutena
Celijakija je bolest koja se može opisati kao netolerancija glutena. Gluten je protein koji nalazimo u pšeničnom zrnu. Postoje mnoge žitarice koje zamjenjuju taj pšenicu u proizvodima bez glutena, pa je stvorena dijeta koja se smatra jedinim lijekom za tu bolest. Neke od žitarica koje mogu konzumirati oboljeli od celijakije su : riža, kukuruz, pseudožitarice, sirak, amarant, heljda, soja. Kako bi proizvodi napravljeni od tih sastojaka bili bliži pšeničnom kruhu kvalitetom i okusom u njih se dodaju različiti poboljšivači, poput hidrokoloida. Također kako bi se nadomjestili proteini koji se gube manjkom glutena, u te proizvode se dodaju proteini koji potječu iz mlijeka, surimija i jaja.
celijakija; prehrana bez glutena; riža; škrob; hidrokoloidi; proteini
nije evidentirano
engleski
Gluten-free products
Celiac disease is a condition where people are intolerant to gluten. Gluten is a protein found in wheat kernel. There are a lot of cereals that can replace wheat, so a gluten free diet was the only cure for this disease. Some of the ingredients that are allowed in gluten free diet are: rice, corn, pseudo cereals, amaranth, sorghum, soy and buckwheat. Bread production from these cereals was requesting addition some additives, like a hydrocolloids. Furthermore, in gluten free bread wheat proteins was replace with proteins from surimi, egg proteins and dairy proteins.
celiac disease; gluten free diet; rice; starch; corn; soy; hydrocolloids; proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
03.11.2010.
obranjeno
109:766354
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek