Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Skladištenje kukuruza i proizvodnja kukuruznog brašna i krupice u PIK-u vinkovci (CROSBI ID 361861)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Škarica, Marija Skladištenje kukuruza i proizvodnja kukuruznog brašna i krupice u PIK-u vinkovci / Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Jukić, Marko (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Škarica, Marija

Koceva Komlenić, Daliborka

Jukić, Marko

hrvatski

Skladištenje kukuruza i proizvodnja kukuruznog brašna i krupice u PIK-u vinkovci

Skladištenje je jedna od najznačajnijih faza u cijeloj proizvodnji. Nije potrebno samo pravilno proizvesti određenu žitaricu nego i pravilno je sačuvati do trenutka njezinog korištenja. Skladišta su objekti u kojima se spremaju i čuvaju poljoprivredni proizvodi, s ciljem očuvanja kvalitete i kvantitete, sve do trenutka njihove daljnje upotrebe. Kukuruz je ratarska kultura koja ima široku primjenu, ne samo za prehranu ljudi i ishranu stoke, već i kao sirovina za industrijske potrebe. Preradom kukuruza dobiva se niz proizvoda koji imaju široku primjenu u proizvodnji hrane, od kojih su najvažniji kukuruzna krupica i brašno. U poslovnoj jedinici Silos u Pik-u Vinkovci vrši se skladištenje i sušenje žitarica, dok se u poslovnoj jedinici Mlin Mikanovci isključivo melje kukuruz i osnovni proizvod meljave je pivska krupica. Kukuruzno brašno se smatra sporednim proizvodom prerade kukuruza jer sadrži veći udio masti. Krajnji učinak pravilnog skladištenja je pakovanje ili pakiranje krupice i brašna. Brašno se nalazi u vrećama ili u rasutom stanju. U Pik-u Vinkovci uvrećavanje se obavlja automatski uređajima za punjenje vreća.

kukuruz; skladištenje; kukuruzna krupica; kukuruzno brašno

nije evidentirano

engleski

Corn storage and production of corn flour and semolina in PIK Vinkovci

Storage is one of the most important phases in the whole production. It is not only necessary to produce certain grains properly but to preserve it to the moment of its use as well. Warehouses are facilities for storage and preservation of agricultural products, maintaining quality and quantity, by the moment of their further use. Corn is used in various ways, not only for food and livestock, but for industrial purposes also. By processing corn you can get a range of products which are widely used in food production, some of them being corn meal and flour. The business unit Silos at PIK Vinkovci is made for storage and drying of grain, while the business unit Mikanovci mill is designated exclusively for corn grinding and the basic product is beer grits. Corn flour is considered to be a byproduct of processing corn because it contains a higher fat content. The final phase of proper storage is packaging of semolina and flour. Flour is in bags or in bulk. PIK Vinkovci packing is done automatically using machines for loading the bags.

corn; storage; warehouses; corn meal; corn flour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

27.10.2010.

obranjeno

109:732800

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice