Utjecaj djelomične defolijacije na kemijski sastav mošta i rodnost Traminca mirisavog (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 167488)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Karoglan, Marko ; Kozina, Bernard
hrvatski
Utjecaj djelomične defolijacije na kemijski sastav mošta i rodnost Traminca mirisavog (Vitis vinifera L.)
Poznato je da agrotehnički i ampelotehnički zahvati mogu značajno utjecati na rodnost, te kvalitativni sastav grožđa, mošta i vina. U cilju istraživanja utjecaja djelomične defolijacije na Traminac, tijekom tri godine praćen je sadržaj šećera, ukupne kiselosti, pH vrijednost, sadržaj vinske, jabučne i limunske kiseline u moštu, te prosječna masa grozda kao i prosječan prinos po trsu. Djelomična defolijacija u vidu odstranjivanja nula (ND), četiri (D1) i osam (D2) listova obavljena je ručno u trenutku šare grožđa. Uzorci su uzimani više puta tijekom perioda dozrijevanja grožđa do trenutka tehnološke zrelosti, te u trenutku tehnološke zrelosti (berbe). Uočen je značajno niži sadržaj vinske kiseline u moštu kod varijanata defolijacije u sve tri godine istraživanja. Zamjetan je i utjecaj defolijacije na povećanje sadržaja šećera, te na sniženje razine ukupne kiselosti i pH vrijednosti, ali samo u pojedinim godinama istraživanja. Djelomična defolijacija nije utjecala na promatrane parametre rodnosti.
djelomična defolijacija; rodnost; kemijski sastav mošta; Traminac
nije evidentirano
engleski
Effect of partial defoliation on chemical composition of must and fecundity of Traminac mirisavi (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
partial defoliation; fecundity; chemical composition of must; Traminac
nije evidentirano