USPOREDBA KOLORIMETRIJSKE METODE SA STANDARDNOM METODOM ODREĐIVANJA BOJE TJESTENINE (CROSBI ID 464306)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Perić, Ljiljana ; Strelec, Ivica ; Koceva, Daliborka
hrvatski
USPOREDBA KOLORIMETRIJSKE METODE SA STANDARDNOM METODOM ODREĐIVANJA BOJE TJESTENINE
Boja proizvoda jedan je od najvažnijih činioca pri određivanju kakvoće tjestenine. Ukoliko je tjestenina proizvedena bez dodatka jaja njena boja najvećim djelom ovisi o masenom udjelu b-karotena u brašnu iz kojeg je proizvedena. U radu je ispitano 12 uzoraka tjestenine ručno proizvedene ručno bez dodatka jaja. U svim uzorcima je određen je maseni udio b-karotena standardnom spektrofotometrijskom metodom. Kolorimetrom (Minolta CR 300) određena je boja oblikovane tjestenine te usitnjene tjestenine. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da se kolorimetrijskim mjerenjem dobiju rezultati koji odgovaraju rezultatima dobivenim određivanjem masenog udjela b-karotena spektrofotometrijskom metodom. Rezultati dobiveni mjerenjem boje kolorimetrijskom metodom usitnjene tjestenine imaju veći koeficijent korelacije s masenim udjelom b-karotena nego rezultati dobiveni mjerenjem boje kolorimetrijskom metodom oblikovane tjestenine.
određivanje boje tjestenine; kolorimetrijska metoda
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF COLORIMETRIC METHOD WITH STANDARD METHOD BY COLOUR DETERMINATION IN PASTA
nije evidentirano
pasta colour determination; colorimetric method
nije evidentirano
Podaci o prilogu
37-x.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Žaneta Ugarčić-Hardi
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
Prvi Hrvatski Kongers tehnologa proizvodnje i prerade brašna "Brašno-Kruh "97"
poster
13.11.1997-15.11.1997
Osijek, Hrvatska