Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Inhibicija polifenol-oksidaze u svrhu sprječavanja enzimskog posmeđivanja (CROSBI ID 331817)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Šubarić, Drago Inhibicija polifenol-oksidaze u svrhu sprječavanja enzimskog posmeđivanja / Piližota, Vlasta (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 1999

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Drago

Piližota, Vlasta

hrvatski

Inhibicija polifenol-oksidaze u svrhu sprječavanja enzimskog posmeđivanja

Posmeđivanje svježeg voća i povrća uzrokovano mehaničkim oštećenjem tijekom rukovanja nakon branja i prerade je razlog gubitka kakvoće i vrijednosti sirovine. Ova pojava je rezultat oksidacije fenolnih spojeva, katalizirane polifenol-oksidazom, u o-kinone koji spontano prelaze u tamno obojene spojeve. Poznato je da se sprječavanje enzimskog posmeđivanja može postići na nekoliko načina, inhibicijom enzima ili djelovanjem na kisik i/ili supstrat. U ovom radu istraživana je mogućnost primjene nekih novih spojeva kao potencijalnih inhibitora posmeđivanja, kao i nekih već od ranije poznatih. U tu svrhu provedena je sinteza slijedećih spojeva: kompleksa benzo-18-kruna-6 sa sorbinskom kiselinom, kompleksa benzo-18-kruna-6 sa kalijevim sorbatom i monokalijeve soli 2, 5-dimerkapto-1, 3, 4-tiadiazola. Radi usporedbe provedena su i ispitivanja s askorbinskom kiselinom i benzojevom kiselinom, a praćen je i učinak kalijevog sorbata i sorbinske kiseline na sprječavanje oksidacije polifenolnih spojeva. Kao supstrati korišteni su L-dihidroksifenilalanin (DOPA), klorogenska kiselina i katehol. Praćenje učinka inhibitora provedeno je spektrofotometrijskom metodom, pri 25 °C. Iz rezultata se može zaključiti da su krunasti spojevi (kompleks benzo-18-kruna-6 sa sorbinskom kiselinom i kompleks benzo-18-kruna-6 sa kalijevim sorbatom), te monokalijeva sol 2, 5-dimerkapto-1, 3, 4-tiadiazola imali znakovit utjecaj na sprječavanje oksidacije polifenolnih spojeva. To se osobito odnosi na monokalijevu sol 2, 5-dimerkapto-1, 3, 4-tiadiazola koji je imao najbolji učinak od svih ispitivanih spojeva. Djelovanje navedenoga spoja na sprječavanje enzimski katalizirane oksidacije fenolnih spojeva bilo je učinkovito, bez obzira na primijenjeni supstrat. Učinak kalijevog sorbata i sorbinske kiseline je bio djelomičan, budući da u slučaju kada je kao supstrat korišten katehol navedeni spojevi nisu imali inhibirajuće djelovanje.

enzimsko posmeđivanje; inhibicija; krunasti spojevi; monokalijeva sol 2; 5-dimerkapto-tiadiazola; polifenol-oksidaza

nije evidentirano

engleski

inhibition of polyphenol oxidase to prevent enzymatic browning

nije evidentirano

enzymatic browning; inhibition; crown compounds; monopotassium salt of 2; 5-dimercapto-1; 3; 4-thiadiazol; polyphenol oxidase

nije evidentirano

Podaci o izdanju

130

03.06.1999.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano