Količina nitrata u vršnom cvatu brokule tijekom ljetno-jesenskog uzgoja (CROSBI ID 569065)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Fabek, Sanja ; Slunjski, Sanja ; Petek, Marko ; Toth, Nina ; Čoga, Lepomir ; Herak Ćustić, Mirjana
hrvatski
Količina nitrata u vršnom cvatu brokule tijekom ljetno-jesenskog uzgoja
Posljednjih je godina potražnja za brokulom na tržištu sve veća zbog njezine hranidbene i zdravstvene vrijednosti. Brokula (Brassica oleracea var. italica) se uzgaja zbog vršnog cvata koji se u Hrvatskoj i najčešće nalazi na tržištu, iako se mogu konzumirati i postrani cvatovi. Količina nitrata u cvatu brokule ovisi o kultivaru, roku i načinu uzgoja te opskrbljenosti tla hranivima. Istraživanje je provedeno u ljetno-jesenskom roku uzgoja 2007. godine na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Zagrebu (lokacija Savica). Poljski pokus s 13 hibridnih kultivara brokule postavljen je po metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Kultivari testirani u pokusu bili su sa sortne liste RH (Lucky, Fiesta, Marathon i Montop) i perspektivni iz Europske unije (Agassi, Belstar, Green Magic, Heraklion, Parthenon, Captain, Chevalier, General i Ironman). Presadnice brokule s grudom supstrata posađene su 17. srpnja na razmak 0, 6 m x 0, 5 m čime je ostvaren sklop od 3, 3 biljke m-2. Tijekom vegetacije provedene su agrotehničke mjere zaštite protiv korova i štetnika, međuredna kultivacija uz prihranu dušičnim gnojivom (KAN) te navodnjavanje. Tijekom višekratne berbe, koja je započela 16. rujna, pripremljeni su reprezentativni uzorci vršnog cvata te su ksilenol metodom određeni nitrati. Statistička obrada podataka obavljena je statističkim programom SAS 8.2 System. Rezultati istraživanja pokazuju da je između sorata brokule u ljetno-jesenskom roku uzgoja utvrđena statistički značajna razlika u količini nitrata u vršnom cvatu. Količina nitrata kretala se od 375 do 752 mg NO3 kg-1 svježe tvari. Najveće vrijednosti utvrđene su kod sorata Montop, Fiesta i Ironman (752, 750, odnosno 750 mg NO3 kg-1 svježe tvari), a najmanje vrijednosti kod sorata Agassi, Lucky i Belstar (472, 450, odnosno 375 mg NO3 kg-1 svježe tvari). Rezultati su u skladu s navodima literature, te se može zaključiti da pri konzumaciji 100 g svježe brokule dnevno, prema FAO/WHO (2002), ne postoji opasnost od štetnih posljedica nitrata na zdravlje ljudi.
Brassica oleracea var. italica; povrće; zdravstveno ispravna hrana
nije evidentirano
engleski
Količina nitrata u vršnom cvatu brokule tijekom ljetno-jesenskog uzgoja
nije evidentirano
Brassica oleracea var. italica; povrće; zdravstveno ispravna hrana
nije evidentirano
Podaci o prilogu
52-52.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka
Vasić-Rački, Đurđa
Zagreb:
978-953-7076-19-1
Podaci o skupu
Onečišćivači u okolišu, opasne i štetne tvari u hrani
poster
02.12.2010-02.12.2010
Zagreb, Hrvatska