Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Toksikanti u namirnicama, hrani i vodi dospjeli ili nastali tijekom proizvodnje, obrade ili čuvanja (CROSBI ID 42597)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Šarkanj, Bojan Toksikanti u namirnicama, hrani i vodi dospjeli ili nastali tijekom proizvodnje, obrade ili čuvanja // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.). Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 113-140

Podaci o odgovornosti

Šarkanj, Bojan

hrvatski

Toksikanti u namirnicama, hrani i vodi dospjeli ili nastali tijekom proizvodnje, obrade ili čuvanja

Toksične tvari mogu na najrazličitije načine doći do konzumenata, bilo da su one prisutne u namirnicama od kojih se priprema hrana, u gotovoj hrani ili su tu dospjeli za vrijeme pripreme, obrade ili čuvanja hrane. Namirnice mogu same po sebi sadržavati određene toksikante koji su „prirodno“ prisutni kao posljedica uzgoja ili prirodne fermentacije (toksične tvari iz GM hrane, alkoholi, vazoaktivni amini, etil karbamat) ili koje se dodaju kako bi poboljšali određene karakteristike hrane, bilo da je u pitanju trajnost, organoleptička kvaliteta ili sastav hrane. Pri tome se često zapostavlja nutritivna vrijednost te dovodi u pitanje zdravstvena ispravnost hrane. Neki toksikanti mogu nastati i preradom odnosno obradom hrane i to najčešće termičkim procesima na visokim temperaturama kod kojih dolazi do stvaranja cijele lepeze toksikanata (furan, akrilamid, produkti oksidacije masti i ulja, trans masne kiseline, kloropropanoli, PAH, aminokiselinski derivati, HAA). No, to nisu jedini načini nastanka toksikanata. Neki nastaju i metabolizmom hrane, kao npr. nitrozamini koji, osim pripremom, mogu nastati nakon konzumacije hrane bogate nitritima i nitratima (salamureni proizvodi). Posebna skupina su nanočestice koje su se tek nedavno počele koristiti i predstavljaju nove izazove u sigurnosti hrane.

prirodni toksini ; onečišćivači iz okoliša ; toksikanti u namirnicama, hrani i vodi ; dospjeli ili nastali tijekom proizvodnje ; obrade ili čuvanja ; onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom ; prehrambeni aditivi ; fizikalne opasnosti u hrani

nije evidentirano

engleski

Toxicants in foodstuff, food and water originated or formed during production, processing or storage

nije evidentirano

natural toxins ; environmental contaminants ; toxicants in foodstuff, food and water originated or formed during production ; processing or storage ; contaminants from food contact materials and objects ; food additives ; physical hazards in food

nije evidentirano

Podaci o prilogu

113-140.

objavljeno

Podaci o knjizi

Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani

Hengl, Brigita

Osijek: Hrvatska agencija za hranu

2010.

978-953-55680-2-5

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice