Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalne opasnosti u hrani (CROSBI ID 42599)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Klapec, Tomislav Fizikalne opasnosti u hrani // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.). Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 247-250

Podaci o odgovornosti

Klapec, Tomislav

hrvatski

Fizikalne opasnosti u hrani

Fizikalni su onečišćivači primjese i onečišćenja u hrani koji uključuju komadiće stakla, plastike, gume, metala (od sačme u ustrijeljenim životinjama do vijaka i sličnih dijelova procesne opreme), kosti, tkanine, drveta, kamena, kukaca, malih životinja, hrđu, itd. Najčešće u hranu dospijevaju nenamjerno, ali mogu biti i namjerno dodavani u svrhu patvorenja ili sabotažom od strane zaposlenika, pri čemu narušavaju estetiku proizvoda i/ili su izvor opasnosti za potrošača. Ponekad i sama namirnica, temeljem svojih dimenzija i fizikalnih svojstava, može predstavljati opasnost.

prirodni toksini, onečišćivači iz okoliša, toksikanti u namirnicama, hrani i vodi dospjeli ili nastali tijekom proizvodnje, obrade ili čuvanja, onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom, prehrambeni aditivi, fizikalne opasnosti u hrani

nije evidentirano

engleski

Physical hazards in food

nije evidentirano

natural toxins, environmental contaminants, toxicants in foodstuff, food and water originated or formed during production, processing or storage, contaminants from food contact materials and objects, food additives, physical hazards in food

nije evidentirano

Podaci o prilogu

247-250.

objavljeno

Podaci o knjizi

Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani

Hengl, Brigita

Osijek: Hrvatska agencija za hranu

2010.

978-953-55680-2-5

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija