Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tehnologija mljevenja durum pšenice (CROSBI ID 78504)

Prilog u časopisu | stručni rad

Ugarčić-Hardi, Žaneta Tehnologija mljevenja durum pšenice // Hrvatski pekar : stručni časopis za pekarstvo, mlinarstvo, slastičarstvo, tjesteničarstvo i industrijsku ambalažu, 25 (1997), 25; 20-x

Podaci o odgovornosti

Ugarčić-Hardi, Žaneta

hrvatski

Tehnologija mljevenja durum pšenice

Obzirom da se durum pšenice u svojim svojstvima značajno razlikuju od običnih pšenica i proces mljevenja durum pšenica je specifičan. Durum pšenice se uglavnom upotrebljavaju za proizvodnju tjestenine, pri čemu je vrlo važan granulacijski sastav brašna. Za proizvodnju tjestenine poželjna je veličina čestica brašna od 250 do 350 mikrona. Stoga je bitno, pri meljavi durum pšenice dobiti što više krupičastog brašna. Za ekonomičnu meljavu prinos na krupici trebao bi iznostiti od 60 do 65 %. Da bi se ovo postiglo, potrebno je pripremu i meljavu prilagoditi ovim zahtjevima. Proizvodnja i prerada durum pšenica dobiva sve veći značaj i u našoj zemlji. U radu je ukazano na neke mogućnosti koncipiranja dijagrama mljevenja, a prikazana su i iskustva istraživanja i inozemstvu.

durum pšenica; mljevenje

nije evidentirano

engleski

Technology of durum wheat milling

nije evidentirano

durum wheat; milling

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25 (25)

1997.

20-x

objavljeno

1330-1977

Povezanost rada

nije evidentirano