Tehnologija mljevenja durum pšenice (CROSBI ID 78504)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Ugarčić-Hardi, Žaneta
hrvatski
Tehnologija mljevenja durum pšenice
Obzirom da se durum pšenice u svojim svojstvima značajno razlikuju od običnih pšenica i proces mljevenja durum pšenica je specifičan. Durum pšenice se uglavnom upotrebljavaju za proizvodnju tjestenine, pri čemu je vrlo važan granulacijski sastav brašna. Za proizvodnju tjestenine poželjna je veličina čestica brašna od 250 do 350 mikrona. Stoga je bitno, pri meljavi durum pšenice dobiti što više krupičastog brašna. Za ekonomičnu meljavu prinos na krupici trebao bi iznostiti od 60 do 65 %. Da bi se ovo postiglo, potrebno je pripremu i meljavu prilagoditi ovim zahtjevima. Proizvodnja i prerada durum pšenica dobiva sve veći značaj i u našoj zemlji. U radu je ukazano na neke mogućnosti koncipiranja dijagrama mljevenja, a prikazana su i iskustva istraživanja i inozemstvu.
durum pšenica; mljevenje
nije evidentirano
engleski
Technology of durum wheat milling
nije evidentirano
durum wheat; milling
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25 (25)
1997.
20-x
objavljeno
1330-1977