Proizvodnja svježeg sira uz dodatak probiotičkih autohtonih bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 569171)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Leboš Pavunc, Andreja ; Tonković, Katarina ; Kozjak, Hrvoje ; Kos, Blaženka ; Beganović, Jasna ; Gregurek, Ljerka ; Šušković, Jagoda
hrvatski
Proizvodnja svježeg sira uz dodatak probiotičkih autohtonih bakterija mliječne kiseline
Uvođenje komercijalnih starter kultura pri industrijskoj proizvodnji svježeg sira omogućuje kontrolu procesa proizvodnje sira i dobivanje proizvoda ujednačene kvalitete. Međutim, uočene su promjene senzorskih svojstava takvog sira u odnosu na tradicionalno proizveden svježi sira iz okolice Zagreba. Stoga je cilj ovog rada bio proizvesti svježi sir blizak po okusu, aromi i konzistenciji tradicionalnom proizvodu, primjenom odabranih autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline, izoliranih iz tradicionalno proizvedenog svježeg sira, zajedno s mezofilnom starter kulturom G600. Za proizvodnju svježeg sira odabrana su dva autohtona soja bakterija mliječne kiseline koja su pokazala i probiotičku aktivnost: Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8. Proizvedeni svježi sirevi kojima su, uz mezofilnu kulturu G600, dodani i probiotički autohtoni sojevi, imali su bolja senzorska svojstva (izgled, konzistencija i miris), sličnija tradicionalno proizvedenom svježem siru. Fermentacija je trajala podjednako dugo kod svih proizvedenih sireva, a tijekom 10-dnevnog skladištenja pri 4°C postacidifikacija je bila nešto slabije izražena kod sireva s dodanim probiotičkim autohtonim sojevima. Broj živih stanica probiotičkih sojeva u proizvedenim svježim sirevima, nakon 10 dana čuvanja, bio je 4, 23x107 CFU/g, što je više od minimalno preporučenog broja živih stanica u probiotičkim proizvodima, a prisutnost upravo tih bakterijskih sojeva potvrđena je SDS-PAGE-om staničnih proteina.
autohtone starter kulture; probiotici; mezofilna starter kultura; Enterococcus faecium; Lactobacillus fermentum; svježi sir
nije evidentirano
engleski
Production of the fresh cheese with probiotic autochthonous lactic acid bacteria
nije evidentirano
autochthonous starter cultures; probiotics; mesophilic starter culture; Enterococcus faecium; Lactobacillius fermentum; fresh cheese
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem Zbornik sažetaka
Podaci o skupu
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
poster
24.10.2010-27.10.2010
Opatija, Hrvatska