Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja svježeg sira uz dodatak probiotičkih autohtonih bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 569171)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Leboš Pavunc, Andreja ; Tonković, Katarina ; Kozjak, Hrvoje ; Kos, Blaženka ; Beganović, Jasna ; Gregurek, Ljerka ; Šušković, Jagoda Proizvodnja svježeg sira uz dodatak probiotičkih autohtonih bakterija mliječne kiseline // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem Zbornik sažetaka. 2010

Podaci o odgovornosti

Leboš Pavunc, Andreja ; Tonković, Katarina ; Kozjak, Hrvoje ; Kos, Blaženka ; Beganović, Jasna ; Gregurek, Ljerka ; Šušković, Jagoda

hrvatski

Proizvodnja svježeg sira uz dodatak probiotičkih autohtonih bakterija mliječne kiseline

Uvođenje komercijalnih starter kultura pri industrijskoj proizvodnji svježeg sira omogućuje kontrolu procesa proizvodnje sira i dobivanje proizvoda ujednačene kvalitete. Međutim, uočene su promjene senzorskih svojstava takvog sira u odnosu na tradicionalno proizveden svježi sira iz okolice Zagreba. Stoga je cilj ovog rada bio proizvesti svježi sir blizak po okusu, aromi i konzistenciji tradicionalnom proizvodu, primjenom odabranih autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline, izoliranih iz tradicionalno proizvedenog svježeg sira, zajedno s mezofilnom starter kulturom G600. Za proizvodnju svježeg sira odabrana su dva autohtona soja bakterija mliječne kiseline koja su pokazala i probiotičku aktivnost: Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8. Proizvedeni svježi sirevi kojima su, uz mezofilnu kulturu G600, dodani i probiotički autohtoni sojevi, imali su bolja senzorska svojstva (izgled, konzistencija i miris), sličnija tradicionalno proizvedenom svježem siru. Fermentacija je trajala podjednako dugo kod svih proizvedenih sireva, a tijekom 10-dnevnog skladištenja pri 4°C postacidifikacija je bila nešto slabije izražena kod sireva s dodanim probiotičkim autohtonim sojevima. Broj živih stanica probiotičkih sojeva u proizvedenim svježim sirevima, nakon 10 dana čuvanja, bio je 4, 23x107 CFU/g, što je više od minimalno preporučenog broja živih stanica u probiotičkim proizvodima, a prisutnost upravo tih bakterijskih sojeva potvrđena je SDS-PAGE-om staničnih proteina.

autohtone starter kulture; probiotici; mezofilna starter kultura; Enterococcus faecium; Lactobacillus fermentum; svježi sir

nije evidentirano

engleski

Production of the fresh cheese with probiotic autochthonous lactic acid bacteria

nije evidentirano

autochthonous starter cultures; probiotics; mesophilic starter culture; Enterococcus faecium; Lactobacillius fermentum; fresh cheese

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem Zbornik sažetaka

Podaci o skupu

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

24.10.2010-27.10.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija