Antilisterijska aktivnost ekstrakta ružmarina u svježem siru (CROSBI ID 362346)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vidak, Nikolina
Bubonja Šonje, Marina
hrvatski
Antilisterijska aktivnost ekstrakta ružmarina u svježem siru
Listeria monocytogenes uzročnik je listerioze, bolesti koja je u većini slučajeva uzrokovana konzumiranjem kontaminirane hrane, najčešće mlijeka i mliječnih proizvoda. Radmo smo ispitali inhibicijski učinak ekstrakta ružmarina V40 na L. monocytogenes u svježem nepasteriziranom domaćem siru, namirnici koja je podložna kvarenju i kontaminaciji. U uzorke svježeg sira inokulirana je bakterija i ekstrakt ružmarina u različitim koncentracijama te je praćen učinak ružmarina na bakteriju tijekom tri tjedna. Koncentracija ekstrakta ružmarina od 0, 005 mg/ml (minimalna ihnibicijska koncentracija ekstrakta, MIK) nije spriječila razmnožavanje bakterije u uzorku sira. Ekstrakt ružmarina u koncentraciji od 0, 5 mg/ml (10xMIK) djelovao je inhibitorno, a u produženom vremenu i baktericidno, dok je koncentracija od 5 mg/ML (100xMIK) pokazala bakteriostatski učinak već prvog dana, a baktericidan šestog dana nakon inokulacije. Ekstrakt V40 u koncentracijama većim od 0, 5 mg/ml uzorka mogao bi se koristiti kao prirodni aditiv u namirnicama poput svježeg sira u svrhu sprječavanja namnožavanja listerije.
Listeria monocytogenes; ružmarin; MIK
nije evidentirano
engleski
Antilisterial activity of rosemary extract in soft cheese
nije evidentirano
Listeria monocytogenes; MIC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
03.11.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka