Aktivnost polifenol oksidaze u ekstraktima brašna od cjelovitog zrna različitih sorti pšenice (CROSBI ID 362419)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šimunić, Neda
Strelec, Ivica
hrvatski
Aktivnost polifenol oksidaze u ekstraktima brašna od cjelovitog zrna različitih sorti pšenice
Ovim ispitivanjem se trebalo ustanoviti dolazi li do promjena u količini ekstraktibilnih proteina te do promjena u aktivnosti polifenol oksidaze u brašnu cjelovita zrna pripravljenom iz zrnevlja tri sorte pšenice skladištene 360 dana na 4 različita temperaturna režima. Rezultati su pokazali da tijekom 360 dana skladištenja nema promjene u količini ekstraktibilnih proteina, te da nema promjene u aktivnosti polifenol oksidaze, osim u slučaju zrnevlja skladištenih na 40 °C i 45 % RH, gdje dolazi do pada aktivnosti. Također je ispitan utjecaj zaraze žitnim žiškom na količinu ekstraktibilnih proteina i aktivnost polifenol oksidaze u brašnima pripravljenim od zaraženih ili smjese zdravih i zaraženih zrna. Ustanovljeno je da postoje značajne razlike u aktivnosti polifenol oksidaze između brašna od pripravljenog od zdravih i pripravljenog od smjese zdravih i zaraženih zrna.
brašno cjelovita zrna; proteini; polifenol oksidaza; pšenica; skladištenje; žitni žižak
nije evidentirano
engleski
Polyphenol oxidase activity in extracts of whole meal flours of different wheat varieties
The aim of this study was to determine influence of four different storage conditions of wheat seeds on protein extractibility and polyphenol oxidase activity in whole meal flours prepared from aged seeds. During one year seed storage there were no significant changes in protein extractibility at all storage conditions, while polyphenol oxidase activity decreased during seed storage at 40 °C and relative humidity of 45 %. Additionally, influence of seed granary weevil infestation on protein extractibility and polyphenol oxidase activity in whole meal flours prepared from healthy or mixture of healthy and infested seeds was investigated. Results showed significant differences between whole meal flours in polyphenol oxidase activity.
granary weevil; proteins; polyphenol oxidase; storage; whole meal flours; wheat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
15.12.2010.
obranjeno
109:095344
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek