Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla - II dio (CROSBI ID 168119)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Solomun Kolanović, Božica ; Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Sedak, Marija ; Knežević, Zorka
hrvatski
Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla - II dio
U radu su opisani su postupci pripreme uzoraka antibiotika iz velikog broja složenih uzoraka te detekcije različitim kromatografskim metodama koje se koriste u analitičkim laboratorijima za određivanje pojedinih skupina antibiotika u proizvodima životinjskog porijekla. Opisane su metode određivanja antibiotika koji na bakterijsku stanicu najčešće djeluju bakteriostatski zbog ometanja sinteze proteina odnosno amiloglikozidi (gentamicin, tobramicin, kanamicin, neomicin i streptomycin), makrolidi (eritromicin, tilozin, tilmikozin i spiramicin), tetraciklini (klortetraciklin, oksitetraciklin, tetraciklin i doksitetraciklin), te antibitici koji ometaju sintezu nukleniskih kiselina kao što su sulfonamidi i trimetoprim te kinoloni (enrofloksacin, ciprofloksacin, marbofloksacin, norfloksacin, danofloksacin, flumekin i dr.). Najčešće korištene kromatografske metode u određivanju antibakterijskih tvari u biološkim uzorcima su tekućinska kromatografija s različitim detektorima poput UV, DAD, elektrokemijskih ili masenih detektora te plinska kromatografija. Zbog strogih zahtjeva novih direktiva Europske Unije, kontrolni laboratoriji moraju razviti osjetljivu i selektivnu analitičku metodu koja omogućuje postizanje vrlo niskih razina detekcije i nedvosmislenu identifikaciju rezidua.
antibiotici; kromatografske metode; hrana
nije evidentirano
engleski
Chromatographic methods for determining antibiotics in foods of animal origin – part two
nije evidentirano
antibiotics; chromatographic methods; food
nije evidentirano