Koncentracija glukozinolata i prinos sorata brokule u različitim rokovima uzgoja (CROSBI ID 168334)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Fabek, Sanja ; Toth, Nina
hrvatski
Koncentracija glukozinolata i prinos sorata brokule u različitim rokovima uzgoja
Potrošnja brokule u Hrvatskoj porasla je tijekom posljednjih desetak godina zbog njezine izuzetne nutritivne vrijednosti koja ovisi o genetskim, abiotskim i agrotehničkim čimbenicima. Zbog genotipa, sorte brokule se razlikuju u koncentraciji bioaktivnih spojeva, odnosno, učinku na ljudsko zdravlje. Promjenjiv sastav i koncentracija fitotvari glavni su problem pri proizvodnji povrća kao funkcionalne hrane, od kojeg se očekuje ujednačena razina zdravstvene vrijednosti. Budući da je na tržištu prisutan raznolik sortiment, postavljeno je istraživanje s ciljem odabira perspektivnih sorata brokule, za uzgoj u uvjetima sjeverozapadne Hrvatske, odgovarajućeg prinosa i koncentracije pojedinačnih te ukupnih glukozinolata u različitim rokovima uzgoja. Najveći prinos tržnog vršnog cvata ostvarila je sorta Parthenon (13, 3 t/ha) u proljetno-ljetnom roku, odnosno sorta Montop (15, 0 t/ha) u ljetno-jesenskom roku uzgoja. Testirane sorte brokule statistički su se značajno razlikovale u koncentraciji ukupnih glukozinolata. Tijekom proljetno-ljetnog roka uzgoja u vršnom cvatu sorata brokule utvrđene su značajno veće vrijednosti ukupnih glukozinolata (12 do 22, 5 μmol/g suhe tvari), nego u ljetno-jesenskom uzgojnom roku (5, 4 do 15, 5 μmol/g suhe tvari).
Brassica oleracea L. var. italica; vršni cvat; glukobrasicin; glukorafanin
nije evidentirano
engleski
Glucosinolates concentration and yield of broccoli cultivars in different growing periods
nije evidentirano
Brassica oleracea L. var. italica; top inflorescence; glucobrassicin; glucoraphanin
nije evidentirano