Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline (CROSBI ID 331856)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zolaji, Mihajla Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline / Piližota, Vlasta (mentor); Nedić Tiban, Nela (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2000

Podaci o odgovornosti

Zolaji, Mihajla

Piližota, Vlasta

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline

Sintetski proizvedena L-askorbinska kiselina se često koristi u prehrambenoj industriji kao antioksidans i važna je kao vitamin u prehrani čovjeka. Na brzinu razgradnje askorbinske kiseline utječu brojni čimbenici, između ostalih i različiti aditivi. Cilj istraživanja je praćenje razgradnje L-askorbinske kiseline u vodenoj otopini konzervanasa (benzoat, sorbat, kofein, galna kiselina, limunska kiselina, sumporni dioksid), katalizatora (ioni Fe, Al, Sn, Cu)i antioksidanasa (začini, antocijani) primjenom kromatografske tehnike (HPLC).

metali; konzervansi; začini; antioksidansi; L-askorbinska kiselina

nije evidentirano

engleski

The influence of metal ions, preservatives, spices and antioxidans on degradation of L-ascorbic acid

nije evidentirano

metals; preservatives; spices; antioxidans; L-ascorbic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

23.05.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija