Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline (CROSBI ID 331856)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zolaji, Mihajla
Piližota, Vlasta
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline
Sintetski proizvedena L-askorbinska kiselina se često koristi u prehrambenoj industriji kao antioksidans i važna je kao vitamin u prehrani čovjeka. Na brzinu razgradnje askorbinske kiseline utječu brojni čimbenici, između ostalih i različiti aditivi. Cilj istraživanja je praćenje razgradnje L-askorbinske kiseline u vodenoj otopini konzervanasa (benzoat, sorbat, kofein, galna kiselina, limunska kiselina, sumporni dioksid), katalizatora (ioni Fe, Al, Sn, Cu)i antioksidanasa (začini, antocijani) primjenom kromatografske tehnike (HPLC).
metali; konzervansi; začini; antioksidansi; L-askorbinska kiselina
nije evidentirano
engleski
The influence of metal ions, preservatives, spices and antioxidans on degradation of L-ascorbic acid
nije evidentirano
metals; preservatives; spices; antioxidans; L-ascorbic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
23.05.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek