Procjena količine deoksinivalenola (DON-a) u genotipovima pšenice (CROSBI ID 168422)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Španić, Valentina ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Marić, Sonja ; Ćosić, Jasenka
hrvatski
Procjena količine deoksinivalenola (DON-a) u genotipovima pšenice
Mikotoksini (mykes - grč. gljiva, toxikon - grč. otrov) su sekundarni metaboliti kemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Ovisno o Fusarium vrsti na zrnima se mogu očekivati mikotoksini: zearalenol, deoksinivalenol (F. graminearum), T-2 toksin, neosolaniol, scirpenol (F. avenaceum), T-2 toksin, HT-2 toksin, tetraol (F. poae). Cilj ovoga rada je prikazati varijabilnost genotipova pšenice kod procijenjenih količina DON-a, a na temelju simptoma bolesti ocijenjenih na 22. dan nakon umjetnih infekcija. Najmanje procijenjene količine DON-a izračunate su kod genotipova Renan (0, 8 mg/kg), Soissons (1, 0 mg/kg), Sirban Prolifik (1, 3 mg/kg) i Libellula (1, 5 mg/kg), a najveće kod genotipova Osk.553/98 (7, 5 mg/kg), Osk.554/97 (7, 1 mg/kg), Žitarka (6, 4 mg/kg), i Zlatna Dolina (5, 8 mg/kg).
mikotoksini; procijenjena količina DON-a; pšenica
nije evidentirano
engleski
Estimated quantity of deoxynivalenol (DON) in wheat genotypes
nije evidentirano
mycotoxins; estimated quantity of DON; wheat
nije evidentirano