SIRUTKA-SIROVINA ZA PROIZVODNJU FUNKCIONALNOG NAPITKA (CROSBI ID 569831)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Čvek, Domagoj ; Delaš, Frane ; Ćurko, Josip, Mijatović, Ivan
hrvatski
SIRUTKA-SIROVINA ZA PROIZVODNJU FUNKCIONALNOG NAPITKA
Ispitana je mikrobiološka ispravnost sirutke, kao sirovine pogodne za pripravu funkcionalnih fermentiranih napitaka. Rezultati su pokazali da je sirutka mikrobiološki ispravna s ukupnim brojem mikroorganizama od 104 CFU/mL. Iz sirutke su izolirane prirodno prisutne bakterije mliječne kiseline (BMK) u broju 104 CFU/mL, te kvasac Trichosporon mucoides u malom broju od 40 CFU/mL, kao moguća kontaminacija iz zraka. Patogene vrste nisu dokazane. Također je istražena mogućnost primjene probiotičkog soja Lactobacillus rhamnosus LGG za proizvodnju funkcionalnog napitaka od sirutke. Tijekom kontrolirane fermentacije sirutke, probiotički soj Lactobacillus rhamnosus LGG je proizveo 17, 8 g/L mliječne kiseline, pH je iznosila 4, 12, a broj živih stanica je ostao visok (~108 CFU/mL) tijekom 3 tjedna čuvanja na 4 °C. Provedena je i spontana fermentacija sirutke, tijekom koje su izolirane prirodno prisutne BMK odgovorne za fermentaciju. Rezultati biokemijskih API testova pokazali su da je riječ o istoj vrsti BMK, koja je identificirana kao Lactococcus lactis subsp. lactis. Bakterijski izolat je brzo zakiseljavao hranjivu podlogu i pokazao antibakterijsko djelovanje prema pet različitih test-mikroorganizama, što je važno svojstvo starter kultura za fermentaciju mliječnih proizvoda.
sirutka; funkcionalni napitak; LGG; antibakterijsko djelovanje
nije evidentirano
engleski
WHEY – RAW MATERIAL FOR PRODUCTION OF FUNCTIONAL DRINK
nije evidentirano
whey; functional beverage; LGG; antibacterial activity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
177-182.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 2. Hrvatski kongres o ruralnom turizmu
Katica, Dijana
Zagreb: Hrvatski farmer
978-953-6387-08-3
Podaci o skupu
2. Hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
21.04.2010-25.04.2010
Mali Lošinj, Hrvatska