Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

SIRUTKA-SIROVINA ZA PROIZVODNJU FUNKCIONALNOG NAPITKA (CROSBI ID 569831)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Čvek, Domagoj ; Delaš, Frane ; Ćurko, Josip, Mijatović, Ivan SIRUTKA-SIROVINA ZA PROIZVODNJU FUNKCIONALNOG NAPITKA // Zbornik radova 2. Hrvatski kongres o ruralnom turizmu / Katica, Dijana (ur.). Zagreb: Hrvatski farmer, 2010. str. 177-182

Podaci o odgovornosti

Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Čvek, Domagoj ; Delaš, Frane ; Ćurko, Josip, Mijatović, Ivan

hrvatski

SIRUTKA-SIROVINA ZA PROIZVODNJU FUNKCIONALNOG NAPITKA

Ispitana je mikrobiološka ispravnost sirutke, kao sirovine pogodne za pripravu funkcionalnih fermentiranih napitaka. Rezultati su pokazali da je sirutka mikrobiološki ispravna s ukupnim brojem mikroorganizama od 104 CFU/mL. Iz sirutke su izolirane prirodno prisutne bakterije mliječne kiseline (BMK) u broju 104 CFU/mL, te kvasac Trichosporon mucoides u malom broju od 40 CFU/mL, kao moguća kontaminacija iz zraka. Patogene vrste nisu dokazane. Također je istražena mogućnost primjene probiotičkog soja Lactobacillus rhamnosus LGG za proizvodnju funkcionalnog napitaka od sirutke. Tijekom kontrolirane fermentacije sirutke, probiotički soj Lactobacillus rhamnosus LGG je proizveo 17, 8 g/L mliječne kiseline, pH je iznosila 4, 12, a broj živih stanica je ostao visok (~108 CFU/mL) tijekom 3 tjedna čuvanja na 4 °C. Provedena je i spontana fermentacija sirutke, tijekom koje su izolirane prirodno prisutne BMK odgovorne za fermentaciju. Rezultati biokemijskih API testova pokazali su da je riječ o istoj vrsti BMK, koja je identificirana kao Lactococcus lactis subsp. lactis. Bakterijski izolat je brzo zakiseljavao hranjivu podlogu i pokazao antibakterijsko djelovanje prema pet različitih test-mikroorganizama, što je važno svojstvo starter kultura za fermentaciju mliječnih proizvoda.

sirutka; funkcionalni napitak; LGG; antibakterijsko djelovanje

nije evidentirano

engleski

WHEY – RAW MATERIAL FOR PRODUCTION OF FUNCTIONAL DRINK

nije evidentirano

whey; functional beverage; LGG; antibacterial activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

177-182.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 2. Hrvatski kongres o ruralnom turizmu

Katica, Dijana

Zagreb: Hrvatski farmer

978-953-6387-08-3

Podaci o skupu

2. Hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

21.04.2010-25.04.2010

Mali Lošinj, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija