Zamjene za mlijeko i mliječne proizvode (CROSBI ID 362800)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Drobac, Sanja
Mandić, Milena
Banjari, Ines
hrvatski
Zamjene za mlijeko i mliječne proizvode
Posljednjih desetljeća došlo je do povećanog interesa za usvajanje navika pravilne prehrane, koje pomažu u sprječavanju bolesti, a kao posljedica toga, provedena su brojna istraživanja i razvoj novih funkcionalnih proizvoda. Prednosti potrošnje mliječnih proizvoda povezane su sa smanjenim rizikom od gubitka koštane mase, moždanog udara, metaboličkog sindroma, te smanjenim rizikom nastanka pretilosti i nekih vrsta raka. Potrebno je provesti više istraživanja u svrhu otkrivanja povezanosti potrošnje mlijeka i rizika od nekoliko poremećaja, uključujući rak jajnika i kalcifikaciju mekih tkiva. Također, bitno je naglasiti da mlijeko osigurava više od 10% potreba za kalcijem, vitaminom D, magnezijem, fosforom, kalijem, riboflavinom, proteinima i ugljikohidratima za većinu ljudi. Budući da dio populacije čine vegani, osobe s intolerancijom na laktozu, osobe s celijakijom i osobe alergične na proteine mlijeka, pojavila se potreba za proizvodnjom biljnih mlijeka. Biljno mlijeko je opći pojam za bilo koje mlijeko koje nastaje kao proizvod biljnih izvora. Najčešća varijanta je sojino mlijeko a sve češće se spominje i rižino mlijeko. Sojino mlijeko (emulzija ulja, vode i proteina) nastaje namakanjem suhih zrna soje te ekstrakcijom s vodom. Iz koaguliranih proteina sojinog mlijeko može se proizvoditi tofu, sir od soje. Rižino mlijeko se dobiva prešanjem zrna smeđe riže u vodi. Ono dalje služi kao sirovina za proizvodnju cijelog niza proizvoda, npr. jogurt i sladoled. U radu je prikazan sažetak saznanja o zamjenama za mlijeko te usporedba sastava sa sastavom kravljeg mlijeka.
biljno mlijeko; kalcij; vegani; celijakija; nutritivne alergije; soja; riža
nije evidentirano
engleski
Substitutes for milk and mlik products
Benefits of diary product consumption are associated with reduced risk of bone loss, stroke, metabolic syndrome, and reduced risk of obesity and some types of cancer. It is necassary to conduct more research to detect association of milk consumption and risk of several disorders, including ovarian cancer and soft tissue calcification. Also, it is important to emphasize that milk provides more than 10% of daily needs for calcium, vitamin D, magnesium, phosphorus, potassium, riboflavin, proteins and carbohydrates for most people. Since part of the population are vegans, lactose intolerant people and those allergic to milk proteins, need for production of plant milks appeared. Plant milk is a general term for all kinds of milk derived from plant sources. The most common variant is soy milk, but rice milk is becoming more and more popular. Soy milk (emulsion of oil, water and proteins) is produced by soaking dried grains, and extraction with water. Coagulated proteins of soy milk can be used for tofu production, i. e. soy cheese. Rice milk is obtained by pressing grains of brown rice with water. It can be also used for production of a wide range of products such as yogurt and ice cream. This paper presents a summary of findings on milk alternatives and comparison with composition of cow milk.
plant milk; calcium; vegans; celiac disease; food allergy; soy; rice
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
01.06.2010.
obranjeno
109:467161
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek