Laktoferin - funkcionalna komponenta širokog spektra djelovanja (CROSBI ID 362808)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Nieder, Daria
Čačić Kenjerić, Daniela
Banjari, Ines
hrvatski
Laktoferin - funkcionalna komponenta širokog spektra djelovanja
Laktoferin je protein izgrađen od 700 aminokiselina koji pripada u skupinu transferina. Budući da ima sposobnost reverzibilnog vezanja Fe3+, postoje dva oblika: apolaktoferin i hololaktoferin. Laktoferin kao multifunkcionalan protein posjeduje antimikrobna, antibakterijska, antiviralna, antifungalna, antiparazitna, te antikancerogena svojstva. Osim toga posjeduje i enzimsku aktivnost, te sudjeluje u oblikovanju imuniteta. Dva su načina dobivanja laktoferina: izolacija, kojom se dobiva nativni laktoferin ; te rekombinantna DNA tehnologija, kojom se dobiva rekombinantni laktoferin. Danas laktoferin ima široku primjenu i to u dojenačkim formulama, jogurtu, obranom mlijeku, hrani za životinje, proizvodima za njegu kože, proizvodima za oralnu njegu. Osim toga, laktoferin se primjenuje i kod trudnica i to: kod trudnica koje pate od anemije i hipoferemije (umjesto željezovog sulfata koji izaziva nuspojave) ; te u prevenciji korioamnionitisa koji rezultira preuranjenim porodom.
laktoferin; transferin; željezo; antimikrobno; antibakterijsko; antiparazitno; antikancerogeno; enzimsko; oblikovanje imuniteta; izolacija; trudnoća; anemija; hipoferemija; korioamnionitis.
nije evidentirano
engleski
Lactoferrin - functional component with wide spectrum of activity
Lactoferrin is a protein of 700 amino acids that belongs to a group of transferrin. Since it has the ability of reversible binding of Fe3+, there are two forms: apolactoferrin and hololactoferrin. Lactoferrin as a multifunctional protein possesses antimicrobial, antibacterial, antiviral, antifungal, antiparasitic and anticarcinogenic properties. In addition, it possesses enzymatic acivity and participates in modulation of immune system. There are two ways in which lactoferrin can be produced: isolation, which gives native lactoferrin; and recombinant DNA technology, which gives recombinant lactoferrin. Today lactoferrin has a wide application in infant formulas, yogurt, skim milk, animal feed, skin care products, oral care products. Besides, it is also applied in pregnant women suffering of anaemia and hypoferremia (instead of ferrous sulphate, which causes side effects); and in prevention of chorioamnionitis resulting in premature birth.
lactoferrin; transferrin; iron; antimicrobial; antibacterial; antiparasitic; anticarcinogenic; enzymatic; immune modulatory; isolation; pregnancy; anaemia; hypoferremia; chorioamnionitis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
07.09.2010.
obranjeno
109:458558
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek