Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi (CROSBI ID 362809)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Novoselić, Tereza Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Banjari, Ines (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Novoselić, Tereza

Čačić Kenjerić, Daniela

Banjari, Ines

hrvatski

Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi

Sol (NaCl) je sastavni dio ljudske prehrane, a ima funkciju obogaćivanja okusa hrane. Čine ju dva esencijalna minerala neophodna za zdravlje organizma, natrij i klor. Najčešća upotreba soli u prehrambenoj industriji je kao začin ili konzervans. Prekomjerni unos soli može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, prvenstveno uzrokujući visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, moždani udar i dijabetes. S druge strane, obzirom da je sol sastavni dio ljudske prehrane nije se lako odreći soli, posebice onima koji su navikli na slanu hranu. Obzirom da su brojnih istraživanja pokazala nedvojbenu povezanost unosa soli i razvoja hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti razvila se potreba za smanjenjem unosa soli, te su pokrenute razne inicijative smanjenja unosa i uvođenja zamjena za sol. Zamjene za sol imaju za zadatak kod konzumenta izazvati isti osjećaj slanoće bez utjecaja na krvni tlak, odnosno posljedično na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Kalij klorid je jedan od najkorištenijih nadomjestaka za sol, koji iako nema okus poput prirodne soli, obično je dovoljan kako bi osigurao adekvatnu razinu slanoće kod potrošača.

sol; hipertenzija; kardiovaskularne bolesti; zamjene za sol

nije evidentirano

engleski

Salt content of foods - impact on the food safety and human health

Salt is component part of human diet, and they have function enrich the flavour of food. Sodium and chloride are two essential minerals which are necessary for health. Industry use salt for flavouring or preservation. Increase salt intake can lead to serious health problems, primarily causing high blood pressure, cardiovascular disease, stroke and diabetes. Salt is part are diet and it’s not easy to give up, expressly if we are used to salty foods. Many studies are show connection between salt intake and the development of hypertension and cardiovascular diseases, to need reduce salt intake by starting various initiatives and the introduction of a substitute for salt were developed. Function of salt substitutes are cause the same salty taste and feeling as salt for the consumer, but without affecting the blood pressure, and consequently the development of cardiovascular disease. Potassium chloride is one of the most used salt substitutes, but they don't have a taste like natural salt, it is usually sufficient enough in providing an adequate level of saltiness to the consumer.

salt; hypertension; cardiovascular diseases; salt substitutes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

28.09.2010.

obranjeno

109:475689

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Nutricionizam

Poveznice