Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi (CROSBI ID 362809)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Novoselić, Tereza
Čačić Kenjerić, Daniela
Banjari, Ines
hrvatski
Sadržaj soli u hrani - utjecaj na sigurnost hrane i zdravlje ljudi
Sol (NaCl) je sastavni dio ljudske prehrane, a ima funkciju obogaćivanja okusa hrane. Čine ju dva esencijalna minerala neophodna za zdravlje organizma, natrij i klor. Najčešća upotreba soli u prehrambenoj industriji je kao začin ili konzervans. Prekomjerni unos soli može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, prvenstveno uzrokujući visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, moždani udar i dijabetes. S druge strane, obzirom da je sol sastavni dio ljudske prehrane nije se lako odreći soli, posebice onima koji su navikli na slanu hranu. Obzirom da su brojnih istraživanja pokazala nedvojbenu povezanost unosa soli i razvoja hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti razvila se potreba za smanjenjem unosa soli, te su pokrenute razne inicijative smanjenja unosa i uvođenja zamjena za sol. Zamjene za sol imaju za zadatak kod konzumenta izazvati isti osjećaj slanoće bez utjecaja na krvni tlak, odnosno posljedično na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Kalij klorid je jedan od najkorištenijih nadomjestaka za sol, koji iako nema okus poput prirodne soli, obično je dovoljan kako bi osigurao adekvatnu razinu slanoće kod potrošača.
sol; hipertenzija; kardiovaskularne bolesti; zamjene za sol
nije evidentirano
engleski
Salt content of foods - impact on the food safety and human health
Salt is component part of human diet, and they have function enrich the flavour of food. Sodium and chloride are two essential minerals which are necessary for health. Industry use salt for flavouring or preservation. Increase salt intake can lead to serious health problems, primarily causing high blood pressure, cardiovascular disease, stroke and diabetes. Salt is part are diet and it’s not easy to give up, expressly if we are used to salty foods. Many studies are show connection between salt intake and the development of hypertension and cardiovascular diseases, to need reduce salt intake by starting various initiatives and the introduction of a substitute for salt were developed. Function of salt substitutes are cause the same salty taste and feeling as salt for the consumer, but without affecting the blood pressure, and consequently the development of cardiovascular disease. Potassium chloride is one of the most used salt substitutes, but they don't have a taste like natural salt, it is usually sufficient enough in providing an adequate level of saltiness to the consumer.
salt; hypertension; cardiovascular diseases; salt substitutes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
28.09.2010.
obranjeno
109:475689
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek