Spektrofotometrijsko određivanje antioksidacijske aktivnosti jabučnog soka (CROSBI ID 362821)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kunštić, Martina
Juranović Cindrić, Iva
hrvatski
Spektrofotometrijsko određivanje antioksidacijske aktivnosti jabučnog soka
Za određivanje antioksidacijske aktivnosti jabuka korištena je metoda s radikal-kationom ABTS●+, a za određivanje udjela ukupnih polifenola Folin-Ciocalteuova metoda. Korišteni su acetonski ekstrakti suhih i svježih jabuka. Najbolja učinkovitost ekstrakcije polifenola iz uzorka jabuka i jabučnog soka postignuta je s 10, 0 cm3 acetona uz 20-minutno miješanje pri pH = 3, 3. Antioksidacijska aktivnost je od 145 – 322 µmol Troloxa / 100 g svježe jabuke, a za suhe jabuke 51 – 85 µmol Troloxa / 100 g. Antioksidacijska aktivnost suhih jabuka manja je za približno 90 – 95 %. Udio ukupnih polifenola određen Folin-Ciocalteuovom metodom u acetonskom ekstraktu jabuka je u rasponu od 74 – 124 mg galne kiseline / 100 g svježe jabuke. Uspoređeni su rezultati za tradicionalno uzgojene jabuke iz voćnjaka i ekološki uzgojene kontrolne uzorke jabuka te se na temelju Studentova testa može zaključiti da se antioksidacijska aktivnost jabuka ne razlikuje s obzirom na način uzgoja. Antioksidacijska aktivnost jabučnog soka i smjese jabučnog soka i acetona određena je s radikal-kationom ABTS●+, a iznosi 1, 36 ± 0, 01 mmol Troloxa / dm3 i 1, 25 ± 0, 01 mmol Troloxa / dm3. Ukupni sadržaj polifenola određen s Folin-Ciocalteuovom metodom u jabučnom soku i smjesi jabučnog soka i acetona iznosi 542 ± 6 mg galne kiseline / dm3 i 457 ± 4 mg galne kiseline / dm3.
jabuke; jabučni sok; antioksidansi; metoda s radikal-kationom ABTS●+; Folin-Ciocalteuova metoda
nije evidentirano
engleski
Spectrophotometric determination of the antioxidative capacity of apple juices
nije evidentirano
apples; apple juice; antioxidants; ABTS assay; Folin-Ciocalteu method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
20.12.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb