Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Spektrofotometrijsko određivanje antioksidacijske aktivnosti jabučnog soka (CROSBI ID 362821)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kunštić, Martina Spektrofotometrijsko određivanje antioksidacijske aktivnosti jabučnog soka / Juranović Cindrić, Iva (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2010

Podaci o odgovornosti

Kunštić, Martina

Juranović Cindrić, Iva

hrvatski

Spektrofotometrijsko određivanje antioksidacijske aktivnosti jabučnog soka

Za određivanje antioksidacijske aktivnosti jabuka korištena je metoda s radikal-kationom ABTS●+, a za određivanje udjela ukupnih polifenola Folin-Ciocalteuova metoda. Korišteni su acetonski ekstrakti suhih i svježih jabuka. Najbolja učinkovitost ekstrakcije polifenola iz uzorka jabuka i jabučnog soka postignuta je s 10, 0 cm3 acetona uz 20-minutno miješanje pri pH = 3, 3. Antioksidacijska aktivnost je od 145 – 322 µmol Troloxa / 100 g svježe jabuke, a za suhe jabuke 51 – 85 µmol Troloxa / 100 g. Antioksidacijska aktivnost suhih jabuka manja je za približno 90 – 95 %. Udio ukupnih polifenola određen Folin-Ciocalteuovom metodom u acetonskom ekstraktu jabuka je u rasponu od 74 – 124 mg galne kiseline / 100 g svježe jabuke. Uspoređeni su rezultati za tradicionalno uzgojene jabuke iz voćnjaka i ekološki uzgojene kontrolne uzorke jabuka te se na temelju Studentova testa može zaključiti da se antioksidacijska aktivnost jabuka ne razlikuje s obzirom na način uzgoja. Antioksidacijska aktivnost jabučnog soka i smjese jabučnog soka i acetona određena je s radikal-kationom ABTS●+, a iznosi 1, 36 ± 0, 01 mmol Troloxa / dm3 i 1, 25 ± 0, 01 mmol Troloxa / dm3. Ukupni sadržaj polifenola određen s Folin-Ciocalteuovom metodom u jabučnom soku i smjesi jabučnog soka i acetona iznosi 542 ± 6 mg galne kiseline / dm3 i 457 ± 4 mg galne kiseline / dm3.

jabuke; jabučni sok; antioksidansi; metoda s radikal-kationom ABTS●+; Folin-Ciocalteuova metoda

nije evidentirano

engleski

Spectrophotometric determination of the antioxidative capacity of apple juices

nije evidentirano

apples; apple juice; antioxidants; ABTS assay; Folin-Ciocalteu method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

20.12.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija