Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Matematičko modeliranje procesa hidrolize škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije (CROSBI ID 362874)

Ocjenski rad | diplomski rad

Visković, Katica Matematičko modeliranje procesa hidrolize škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije / Vasić-Rački, Đurđa (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2011

Podaci o odgovornosti

Visković, Katica

Vasić-Rački, Đurđa

hrvatski

Matematičko modeliranje procesa hidrolize škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije

Hidroliza škroba je vrlo istraživan kemijski proces koji se obično provodi u dva stupnja: prvi stupanj je likvefakcija katalizirana α-amilazama, a drugi stupanj je proces saharifikacije kataliziran glukoamilazama. Produkt procesa je glukoza koja se dalje koristi kao supstrat u fermentaciji, kao sirovina za kemijsku sintezu ili za proizvodnju fruktoze izomerizacijom glukoze. U ovom su radu proučavani procesi likvefakcije i saharifikacije. Pri tome je cilj bio provesti ova dva procesa zajedno. Integrirani procesi likvefakcije i saharifikacije škroba su provedeni uz enzime komercijalnih naziva: Dextrozyme (proces saharifikacije), i Liquozyme ili Termamyl (proces likvefakcije). Eksperimenti su provedeni na 65 °C, u 0, 1 M acetatnog pufera pH 5, 5 uz dodatak Ca2+ iona koji stabiliziraju -amilaze. Prije istraživanja sinergističkog djelovanja amilaza i glukoamilaza, enzimi su proučavani zasebno. Eksperimenti likvefakcije i saharifikacije škroba su provedeni u ponovljivom kotlastom , te u kotlastom reaktoru s dotokom. Utvrđeno je da se može postići gotovo 100% konverzija škroba u glukozu u integriranom procesu. Razvijen je matematički model integriranog procesa u ponovljivom kotlastom, te u kotlastom reaktoru s dotokom. Dugotrajna upotreba enzima na 65 °C ima za posljedicu njihovu deaktivaciju, stoga su iz provedenih eksperimenata procijenjene konstante deaktivacije.

amilaza; glukoamilaza; matematičko modeliranje

nije evidentirano

engleski

Mathematical modeling of starch hydrolysis process-integrated liquefaction and saccharification

nije evidentirano

amylase; glucoamylase; mathematical modelling

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

25.01.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija