Prinos i kakvoća novih kultivara ozimog krmnog graška (CROSBI ID 363021)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pavičić, Zlatko
Uher, Darko
hrvatski
Prinos i kakvoća novih kultivara ozimog krmnog graška
Krmni grašak (Pisum sativum L.) postaje sve zastupljenija krmna mahunarka na oranicama Republike Hrvatske. Jednogodišnjim istraživanjima (2008./2009.) utvrđivan je utjecaj novih kultivara ozimog graška na prinos suhe tvari i kakvoću ozimog graška. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prosječni prinosi suhe tvari novih kultivara graška iznosili su od 5, 70 t ha-1 (genotip ZG 10) do 7, 30 t ha-1 (kultivar Ozimi šampion). Prosječni prinosi sirovih bjelančevina novih kultivara graška iznosili su od 960 kg ha-1 (genotip ZG 10) do 1314 kg ha-1 (kultivar Ozimi šampion). Na osnovu ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći prinos suhe tvari (7, 30 t ha-1) i sirovih bjelančevina (1314 kg ha-1) ostvaren novim kultivarom ozimog krmnog graška Ozimi šampion.
bakterizacija; kultivar graška; fenofaza; prinos; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Yield and quality of new genotypes of winter forage pea
nije evidentirano
inoculated; genotype of pea; stage; yield; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
05.01.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb