Agronomska svojstva novih kultivara ozimog graška u smjesi s pšenicom (CROSBI ID 363023)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kušec, Tomislav
Uher, Darko
hrvatski
Agronomska svojstva novih kultivara ozimog graška u smjesi s pšenicom
Tijekom godine (2007./2008.) utvrđivana su najvažnija agronomska svojstva novih genotipova ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sa sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 i sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica utvrđen je na korijenu kultivara Maksimirskog ranog bakteriziranog sa sojem R. leguminosarum bv. viciae 1001 (45 kvržica/biljci). Prosječni prinosi zrna graška iznosili su od 2826 kg/ha (kontrola) do 3349, 5 kg/ha (bakterizacija sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26). Ukupno najveći sadržaj sirovih bjelančevina utvrđen je kod kultivara Ozimi Šampion bakteriziranog sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26 (249, 5 g/kg).
bakterizacija; soj; kultivar graška; prinos; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Agronomic properties of new winter pea genotypes in mixtures with wheat
nije evidentirano
inoculated; strain; genotype of pea; yield; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
16.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb