Kriteriji u procesu kontrole higijene u klaonicama - uzimanje uzoraka trupova za mikrobiološku analizu (CROSBI ID 169276)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Humski, Andrea ; Mikulić, Marina
hrvatski
Kriteriji u procesu kontrole higijene u klaonicama - uzimanje uzoraka trupova za mikrobiološku analizu
Subjekt u poslovanju s hranom (SPH), provođenjem dobre proizvođačke i higijenske prakse te uvođenjem postupaka temeljenih na HACCP načelima osigurava nadzor nad pojedinom fazom proizvodnje. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti sukladnost kriterija higijene u procesu proizvodnje u odabranoj klaonici junadi i svinja s odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (N.N. 74/2008). Jednom mjesečno izrezivani su uzorci tkiva sa pet svinjskih i pet junećih trupova, svaki na četiri mjesta (but, leđa, trbuh, obrazina), od koje je svako površine 5 cm2. Uzorci tkiva jednog trupa združeni su u ''skupni'' i kao takvi ispitivani na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i broj Enterobacteriacea. Iz dobivenih vrijednosti izračunat je logaritam prosječnih dnevnih vrijednosti. 72% uzorka trupova svinja i 81% pretraženih uzoraka s trupova goveda zadovoljavalo je propisane granične vrijednosti za ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija, dok je za parametar enterobakterija u obje kategorije trupova zadovoljavalo 72% ispitanih uzoraka. Dobivene vrijednosti upućuju na važnost uvođenja i provođenja načela HACCP sustava u klaonicama, i sustavnog praćenja mikrobioloških parametara da bi se osiguralo smanjenje mikrobiološke kontaminacije unutar procesa proizvodnje higijenski ispravnog konačnog proizvoda.
subjekt u poslovanju hranom; trupovi; mikrobiološka analiza
nije evidentirano
engleski
The criteria for hygiene control process in the slaugter-houses - Carcass sampling for microbiological analysis
nije evidentirano
food business operator; carcass; microbiological analysis
nije evidentirano