Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu (CROSBI ID 169405)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Perši, Nina ; Milić, Dinka Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 1; 22-27

Podaci o odgovornosti

Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Perši, Nina ; Milić, Dinka

hrvatski

Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu

Svrha ovog istraživanja bila je ispitati učinak β-adrenergičkog agonista raktopamina na kemijski sastav svinjskog mesa te uvrditi razine ostataka koji se u njemu kumuliraju nakon primjene anaboličkog tretmana na svinjama kao pokusnim životinjama. Raktopamin je primjenjen peroralno u subkroničnoj dozi od 0, 1 mg/kg tjelesne težine svakodnevno tijekom 28 dana. Po završetku tretmana, u uzorcima mesa uzorkovanim od tretiranih životinja prvog, trećeg i osmog dana nakon primjene, te uzorcima kontrolnih životinja, ispitan je kemijski sastav određivanjem udjela vode bjelančevina, masti i kolagena. Primjenom imunoenzimske metode u uzorcima mesa određene su i koncentracije ostataka raktopamina. Rezultati istraživanja nisu ukazali na značajne promjene u kemijskom sastavu mesa tretiranih životinja te je utvrđena slaba kumulacija ostataka raktopamina u mesu sa vršnim srednjim vrijednostima koncentracija od 391±62 ng/kg i 450±65 ng/kg prvog dana nakon primjene. Trećeg i osmog dana koncentracije raktopamina u svim analiziranim uzorcima imale su vrijednosti podjednake limitu detekcije (300 ng/kg) ispitne metode ili ostaci nisu detektirani.

raktopamin; anabolički tretman; svinje; kemijski sastav mesa; ostaci u mesu

nije evidentirano

engleski

The effect of subcronic ractopamine application on the chemical composition and residue levels in pork meat

nije evidentirano

ractopamine; anabolic treatment; pigs; chemical composition of meat; residues in meat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13 (1)

2011.

22-27

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija