Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu (CROSBI ID 169405)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Perši, Nina ; Milić, Dinka
hrvatski
Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu
Svrha ovog istraživanja bila je ispitati učinak β-adrenergičkog agonista raktopamina na kemijski sastav svinjskog mesa te uvrditi razine ostataka koji se u njemu kumuliraju nakon primjene anaboličkog tretmana na svinjama kao pokusnim životinjama. Raktopamin je primjenjen peroralno u subkroničnoj dozi od 0, 1 mg/kg tjelesne težine svakodnevno tijekom 28 dana. Po završetku tretmana, u uzorcima mesa uzorkovanim od tretiranih životinja prvog, trećeg i osmog dana nakon primjene, te uzorcima kontrolnih životinja, ispitan je kemijski sastav određivanjem udjela vode bjelančevina, masti i kolagena. Primjenom imunoenzimske metode u uzorcima mesa određene su i koncentracije ostataka raktopamina. Rezultati istraživanja nisu ukazali na značajne promjene u kemijskom sastavu mesa tretiranih životinja te je utvrđena slaba kumulacija ostataka raktopamina u mesu sa vršnim srednjim vrijednostima koncentracija od 391±62 ng/kg i 450±65 ng/kg prvog dana nakon primjene. Trećeg i osmog dana koncentracije raktopamina u svim analiziranim uzorcima imale su vrijednosti podjednake limitu detekcije (300 ng/kg) ispitne metode ili ostaci nisu detektirani.
raktopamin; anabolički tretman; svinje; kemijski sastav mesa; ostaci u mesu
nije evidentirano
engleski
The effect of subcronic ractopamine application on the chemical composition and residue levels in pork meat
nije evidentirano
ractopamine; anabolic treatment; pigs; chemical composition of meat; residues in meat
nije evidentirano