Usporedba sastava polifenola u etanolnim ekstraktima hrvatskog propolisa HPLC metodom (CROSBI ID 570478)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Bojić, Mirza ; Barbarić, Monika ; Smolčić-Bubalo, Asja ; Medić-Šarić, Marica
hrvatski
Usporedba sastava polifenola u etanolnim ekstraktima hrvatskog propolisa HPLC metodom
Propolis ili pčelinje ljepilo je pčelinji proizvod koji se od davnina koristi u narodnoj, a posljednjih desetljeća i u konvencionalnoj medicini kao pomoćno terapijsko sredstvo. Nastaje preradom biljnih sokova koje pčele (Apis mellifera, L.) sakupljaju s pupoljaka, lišća, korijena i kore biljaka i oplemenjuju enzimima iz probavnog trakta. Sastav propolisa je ovisan prvenstveno o biljnom pokrovu područja u kojem žive pčelinje zajednice, a sastoji se od 50% smola i biljnih balzama, 30% voskova, 10% aromatičnih i esencijalnih ulja, 5% peludi i 5% različitih sastavnica u koje je uključen i organski otpad koji se uklanja kod tehnološke obrade. Glavne bioaktivne sastavnice su polifenoli: flavonoidi i fenolne kiseline. Cilj ovoga rada je određivanje pojedinih flavnoida i fenolnih kiselina, u uzorcima hrvatskih propolisa tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Naglasak je na usporedbi sastavnica pojedinih uzoraka propolisa sakupljenih na različitim područjima Republike Hrvatske. Primijenjena je obrnuto fazna, gradijentna HPLC metoda (pokretne faze A: voda:metanol:mravlja kiselina 93:5:2 i B: voda:metanol:mravlja kiselina 3:95:2) u kontroliranim vremenskim razmacima (t/min, %B): (0, 20), (10, 40), (35, 50), (47, 50), (70, 80), (80, 20). Ispitivanje je provedeno na Zorbax SB-C18 koloni s predkolonom Zorbax SB-C18 na Agilent 1100 HPLC instrumentu [1]. Za ovaj rad odabrano je 10 uzoraka propolisa iz različitih dijelova Hrvatske (Imotski, Metković¸ Otočac, Sisak, Garešnica, Varaždin, Bjelovar, Vinkovci, Beli Manastir, Ilok). Polifenoli u etanolnom ekstraktu propolisa identificirani su i kvantificirani usporedbom njihova vremena zadržavanja i apsorpcijskih spektara te površina ispod krivulja s 9 standarda polifenola (fenolne kiseline: ferulična, p-kumarinska i kavena kiselina te flavonoidi: kemferol, apigenin, pinocembrin, krizin, galangin, pinocembrin-7-metileter i tektokrizin). Sadržaj polifenola izražen je po gramu sirovog propolisa. Utvrđeno je da je od fenolnih kiselina ferulična zastupljena u više uzoraka u količini od 0, 0017 (Vinkovci) do 0, 3022 (Ilok) mg/g. Flavonoid tektokrizin nalazi se u svim uzorcima u količini od 0, 2450 (Sisak) do 0, 8799 (Ilok) mg/g. Od svih flavonoida galangin je pronađen u najvećoj količini: 4, 1140 mg/g (Imotski). Kavena kiselina i kvercetin nisu detektirani ni u jednom uzorku dok je kemferol pronađen samo u uzorku iz Bjelovara (0, 0971 mg/g). Rezultati dobiveni u ovom radu ukazuju na nužnost standardizacije preparata na bazi propolisa želi li se propolis koristiti kao vrijedan terapijski proizvod. [1] Medić-Šarić, M., Rastija, V., Bojić, M., J. AOAC Int. 94 (2011) 1. (u tisku)
propolis; HPLC; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Comparison of polyphenolics in ethanolic extracts of propolis from Croatia by HPLC method
nije evidentirano
propolis; HPLC; polyphenolics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
112-112.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XXII. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA - Knjiga sažetaka
Tomašević, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
978-953-6894-42-0
Podaci o skupu
XXII.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
poster
13.02.2011-16.02.2011
Zagreb, Hrvatska