Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj porijekla cjepiva na kristalizaciju glicina (CROSBI ID 570529)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Prlić Kardum, Jasna ; Hrkovac, Martina ; Duvančić, Martina Utjecaj porijekla cjepiva na kristalizaciju glicina // XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. str. 230-230

Podaci o odgovornosti

Prlić Kardum, Jasna ; Hrkovac, Martina ; Duvančić, Martina

hrvatski

Utjecaj porijekla cjepiva na kristalizaciju glicina

Pravilno odabrani procesni uvjeti pri provedbi kristalizacije dat će proizvod koji zadovoljava određene zahtjeve bitne za tržište ili za daljnju obradu proizvoda. U dosadašnjim istraživanjima pokazalo se da se u procesu šaržne kristalizacije bez cijepljenja izuzetno teško dobivaju kristali unimodalne raspodjele. Stoga će se u ovom radu istražiti utjecaj različito pripremljenog cjepiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam nastalih kristala. Istraživani materijal je glicin, koji je najjednostavnija aminokiselina i nalazi se u mnogim proteinima i enzimima. Koristi se u prehrambenoj, farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji. Poznate su tri polimorfne strukture glicina: α, β i γ – glicin. Svi eksperimenti šaržne kristalizacije hlađenjem, provedeni su pri istim procesnim uvjetima, ali uz dodatak različito dobivenog cjepiva. Korišteno cjepivo dobiveno je u prethodnim istraživanjima u procesu kristalizacije uz dodatak različitih aditiva, nakon čega je usitnjeno u planetarnom mlinu. U jednom od eksperimenata korištena je originalna sol glicina. Aditivi koji su korišteni u procesu kristalizacije za dobivanje cjepiva su: 1, 8 g C2H2O4/100ml vode ; 4, 78 g C2H5OH /100ml vode i 7 g NaCl/100 ml vode. Iako su svi eksperimenti provedeni na isti način, dobivene su različite promjene prezasićenosti tijekom eksperimenta i različite granulometrijske značajke kristala. Viša prezasićenost te široka i višemodalna raspodjela veličina kristala dobivena je korištenjem cjepiva dobivenog kristalizacijom uz dodatak oksalne kiseline i natrij – klorida. Dok je raspodjela veličina kristala nastalih u procesu kristalizacije u kojoj se koristilo originalno cjepivo i cjepivo dobiveno pri kristalizaciji iz smjese otapala (etanol - voda) rezultiralo unimodalnom uskom raspodjelom veličina čestica. Porijeklo dodavanog cjepiva nije utjecalo na pojavu polimorfije.

Šaržna kristalizacija; glicin; granulometrijske značajke; polimorfi

nije evidentirano

engleski

The influence of the seed origin on glycine crystallization

nije evidentirano

Batch crystallization; glycine; granulometric characteristics; polymorphs

nije evidentirano

Podaci o prilogu

230-230.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-42-0

Podaci o skupu

XXII.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

13.02.2011-16.02.2011

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo