Virusi - Kontaminanti hrane i vode za piće (CROSBI ID 169622)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Jemeršić, Lorena ; Roić, Besi ; Keros, Tomislav ; Balatinec, Jelena ; Brnić, Dragan
hrvatski
Virusi - Kontaminanti hrane i vode za piće
Sažetak Od svih danas poznatih uzročnika GE u ljudi najučestaliji (preko 66%) su oni virusne etiologije, pri čemu prednjače norovirusi i virus hepatitisa A, koji su dokazani u više od 80% svih dijagnosticiranih GE. GE mogu uzrokovati i rotavirusi, enterovirusi, adenovirusi, astrovirusi te hepatitis E virus. Navedeni virusi, osim hepatitis A virusa, mogu se izdvojiti i iz životinja. Uloga životinja u prijenosu i širenju infekcije nije u cijelosti razjašnjena. Širenju GE najviše pogoduje kontaminacija hrane izravnim rukovanjem sa sirovinama ili prehrambenim proizvodima od strane nositelja virusa. Širenje i prijenos virusa je moguć i kontaminiranom vodom te otpadnim vodama koje su onečišćene fekalijama. Usprkos činjenici da su virusi najučestaliji uzročnici zaraznog GE u ljudi, do danas nije osiguran inspekcijski sustav niti zakonski okvir unutar kojeg bi se postavili virusološki standardi o kakvoći hrane vezani za prisutnost virusa u prehrambenom lancu. Stoga bi uloga veterinarskog javnog zdravstva u kontroli i prevenciji virusnih GE bila od iznimnog značenja kako bi se put širenja kontaminirane hrane pravovremeno prekinuo. U ovom radu prikazujemo najučestalije uzročnike virusnih GE u ljudi koji ujedno uzrokuju probleme i u zdravlju životinja te želimo istaknuti potencijalnu opasnost od izravnog ili neizravnog prijenosa virusa sa životinja na ljude. Željeli smo prikazati moguće buduće smjernice mikrobiološke kontrole hrane koje bi uključile i nadgledanje te kontrolu virusnih kontaminacija.
virusi; kontaminacija; hrana; voda
nije evidentirano
engleski
Viruses - Causes causes of food and water contamination
nije evidentirano
viruses; contamination; food; water
nije evidentirano