Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

VARIJABILNOST NEKIH SVOJSTAVA OZIME PŠENICE U PROCESU OPLEMENJIVANJA (CROSBI ID 88795)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Marić, Sonja ; Bede, Milivoj ; Martinčić, Julijo ; Guberac, Vlado VARIJABILNOST NEKIH SVOJSTAVA OZIME PŠENICE U PROCESU OPLEMENJIVANJA // Sjemenarstvo, 15 (1999), 6; 421-433-x

Podaci o odgovornosti

Marić, Sonja ; Bede, Milivoj ; Martinčić, Julijo ; Guberac, Vlado

hrvatski

VARIJABILNOST NEKIH SVOJSTAVA OZIME PŠENICE U PROCESU OPLEMENJIVANJA

Za dobivanje genotipova željenih svojstava u postupku je oplemenjivanja izuzetno značajno odabrati odgovarajuće roditelje za križanje. Da bi se mogao provesti odgovarajući odabir potrebno je imati biljni materijal velike varijabilnosti na svojstva koja se žele oplemeniti. Kao roditelji u postupku oplemenjivanja mogu poslužiti i genotipovi koji se već nalaze u oplemenjivačko-selekcijskom procesu, te je i njihova varijabilnost značajna. Stoga su tijekom 1997. godine provedena ispitivanja varijabilnosti broja klasića u klasu, broja zrna u klasu i mase klasa na 34 genotipa iz oplemenjivačkog programa Agrigeneticsa, s ciljem utvrđivanja varijabilnosti mjerenih svojstava i razlika između ispitivanih genotipova, te utvrđivanja razlika između ispitivanih genotipova i standardnih sorti Žitarke i Sane. Pokus je postavljen po slučajnom blok sustavu u četiri ponavljanja na površini ekonomije Krnjak, zapadno od Donjeg Miholjca. Ispitivanje navedenih triju osobina klasa provedeno je u laboratoriju Poljoprivrednog fakulteta. Za svaki je genotip ispitano 200 klasova, 50 po svakom ponavljanju. Na osnovu rezultata mjerenja utvrđene su statistički visoko opravdane razlike između ispitivanih genotipova, te između ispitivanih genotipova i standardnih sorti Žitarke i Sane. Rezultati mjerenja pokazali su značajnu varijabilnost ispitivanih svojstava koja je, kao prvo, značajna za buduće oplemenjivačke programe i stvaranje genotipova s boljim svojstvima od dosadašnjih, a kao drugo, daje mogućnost usmjeravanja oplemenjivačkih programa u različitim pravcima. Na osnovu rezultata mjerenja za ispitivana su svojstva utvrđeni i koeficijenti korelacija. Jaka pozitivna korelacija postojala je između broja klasića u klasu i broja zrna po klasu (r = 0,62**), te broja klasića u klasu i mase zrna po klasu (r = 0,57**). Broj zrna u klasu bio je u veoma jakoj pozitivnoj korelaciji (r = 0,83**) s masom zrna po klasu.

ozima pšenica; genotipovi; varijabilnost; broj klasića; broj zrna

nije evidentirano

engleski

VARIABILITY OF SOME WINTER WHEAT TRAITS FROM BREEDING PROCESS

nije evidentirano

winter wheat; genotypes; variability; number of spikelets; number of kernels in ear;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15 (6)

1999.

421-433-x

objavljeno

1330-0121

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)