Agronomska svojstva novih kultivara ozimog krmnog graška (CROSBI ID 363407)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rajn, Zdenkica
Uher, Darko
hrvatski
Agronomska svojstva novih kultivara ozimog krmnog graška
Tijekom godine (2008./2009.) utvrđivana su najvažnija agronomska svojstva novih genotipova ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sa sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 i sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica utvrđen je na korijenu kultivara Ozimi šampion bakteriziranog sa sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26 (45 kvržica/biljci). Prosječni prinosi zrna graška iznosili su od 2610 kg/ha (kontrola), do 2937 kg/ha (bakterizacija sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26). Ukupno najveći sadržaj sirovih bjelančevina utvrđen je kod kultivara Ozimi Šampion bakteriziran sa sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26 (259, 9 g/kg).
bakterizacija; soj; kultivar graška; prinos; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Agronomic properties of new genotypes winter pea
nije evidentirano
inoculated; strain; genotype of pea; yield; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
06.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb