Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pekari trostruko presolili zdravlje (CROSBI ID 169887)

Prilog u časopisu | stručni rad

Ugarčić-Hardi, Žaneta Pekari trostruko presolili zdravlje // Hrvatski pekar : stručni časopis za pekarstvo, mlinarstvo, slastičarstvo, tjesteničarstvo i industrijsku ambalažu, 110 (2010), 26-33

Podaci o odgovornosti

Ugarčić-Hardi, Žaneta

hrvatski

Pekari trostruko presolili zdravlje

Vrlo je važno promijeniti prehrambene navike potrošača vezane uz konzumaciju soli, te su mnoge zemlje u svijetu postavile za cilj postupnu redukciju soli u pekarskim proizvodima, prvo za 10-15%, a zatim nakon određenog vremenskog razdoblja do 25% (1, 5 g/100 g brašna). Ovaj način redukcije soli u pekarskim proizvodima preporučuje se kao model i hrvatskim pekarima. Bilo bi poželjno uvesti obvezu obilježavanja proizvoda, tj. isticanje količine soli na deklaraciji, kako bi potrošači mogli sami izračunati količinu unosa soli. Prijeko je potrebno provesti edukaciju naše populacije, liječnika i medicinskih sestara, kao i aktivno uključivanje prehrambene industrije i ugostiteljstva. Obzirom na visoki udio soli koji se unosi putem pekarskih proizvoda pozivaju se i hrvatski pekari, kao i proizvođači gotovih smjesa za pekarske proizvode da se uključe u ovu hvalevrijednu inicijativu i u svoj asortiman uvrste što više pekarskih proizvoda sa smanjenim udjelom soli, čime bi se pridonijelo dugoročnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

smanjenje unosa soli ; pekarski proizvodi

nije evidentirano

engleski

Bakers had over-salted health three times

nije evidentirano

salt intake reduction ; bakery products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

110

2010.

26-33

objavljeno

1330-1977

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija