Pekari trostruko presolili zdravlje (CROSBI ID 169887)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Ugarčić-Hardi, Žaneta
hrvatski
Pekari trostruko presolili zdravlje
Vrlo je važno promijeniti prehrambene navike potrošača vezane uz konzumaciju soli, te su mnoge zemlje u svijetu postavile za cilj postupnu redukciju soli u pekarskim proizvodima, prvo za 10-15%, a zatim nakon određenog vremenskog razdoblja do 25% (1, 5 g/100 g brašna). Ovaj način redukcije soli u pekarskim proizvodima preporučuje se kao model i hrvatskim pekarima. Bilo bi poželjno uvesti obvezu obilježavanja proizvoda, tj. isticanje količine soli na deklaraciji, kako bi potrošači mogli sami izračunati količinu unosa soli. Prijeko je potrebno provesti edukaciju naše populacije, liječnika i medicinskih sestara, kao i aktivno uključivanje prehrambene industrije i ugostiteljstva. Obzirom na visoki udio soli koji se unosi putem pekarskih proizvoda pozivaju se i hrvatski pekari, kao i proizvođači gotovih smjesa za pekarske proizvode da se uključe u ovu hvalevrijednu inicijativu i u svoj asortiman uvrste što više pekarskih proizvoda sa smanjenim udjelom soli, čime bi se pridonijelo dugoročnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
smanjenje unosa soli ; pekarski proizvodi
nije evidentirano
engleski
Bakers had over-salted health three times
nije evidentirano
salt intake reduction ; bakery products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
110
2010.
26-33
objavljeno
1330-1977