Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti eteričnog ulja ružmarina (CROSBI ID 363546)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Poljaček, Irena
Markov, Ksenija
hrvatski
Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti eteričnog ulja ružmarina
Eterična ulja bi se mogla koristiti kao nove prirodne supstancije, koje bi se mogle dodavati u namirnice, u svrhu njihove zaštite od kvarenja, odnosno njihovog dužeg uskladištenja. Cilj ovog rada je bio istražiti da li eterično ulje ružmarina (Rosmarinus officinalis) različitih koncentracija posjeduje antibakterijsko djelovanje na odabrane sojeve bakterija (Echerichia coli ZMPBF 3048, Staphylococcus aureus ZMPBF 3048, Salmonella sp. ZMPBF 3046, Listeria monocytogenes ATCC 2256, Pseudomonas aeruginosa ZMPBF 3024.). Antibakterijsko djelovanje eteričnog ulja, određeno je preliminarnom disk difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije na čvrstim podlogama u Petrijevim zdjelicama te turbidimetrijskom metodom u mikrotitarskim pločicama. Eterično ulje ružmarina u svim istraživanim koncentracijama pokazalo je dobro inhibitorno dijelovanje na rast svih testiranih patogenih mikroorganizama.
Rosmarinus officinalis; eterično ulje; antimikrobni učinak
nije evidentirano
engleski
The growth of pathogenic microorganisms in the presence of essential oil of rosemary
nije evidentirano
Rosmarinus officinalis; essential oil; antimicrobial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
01.06.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb