Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti eteričnog ulja ružmarina (CROSBI ID 363546)

Ocjenski rad | diplomski rad

Poljaček, Irena Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti eteričnog ulja ružmarina / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Poljaček, Irena

Markov, Ksenija

hrvatski

Rast patogenih mikroorganizama u prisutnosti eteričnog ulja ružmarina

Eterična ulja bi se mogla koristiti kao nove prirodne supstancije, koje bi se mogle dodavati u namirnice, u svrhu njihove zaštite od kvarenja, odnosno njihovog dužeg uskladištenja. Cilj ovog rada je bio istražiti da li eterično ulje ružmarina (Rosmarinus officinalis) različitih koncentracija posjeduje antibakterijsko djelovanje na odabrane sojeve bakterija (Echerichia coli ZMPBF 3048, Staphylococcus aureus ZMPBF 3048, Salmonella sp. ZMPBF 3046, Listeria monocytogenes ATCC 2256, Pseudomonas aeruginosa ZMPBF 3024.). Antibakterijsko djelovanje eteričnog ulja, određeno je preliminarnom disk difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije na čvrstim podlogama u Petrijevim zdjelicama te turbidimetrijskom metodom u mikrotitarskim pločicama. Eterično ulje ružmarina u svim istraživanim koncentracijama pokazalo je dobro inhibitorno dijelovanje na rast svih testiranih patogenih mikroorganizama.

Rosmarinus officinalis; eterično ulje; antimikrobni učinak

nije evidentirano

engleski

The growth of pathogenic microorganisms in the presence of essential oil of rosemary

nije evidentirano

Rosmarinus officinalis; essential oil; antimicrobial activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

01.06.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija