Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološka kontrola Istarskog pršuta (CROSBI ID 363549)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Križanac, Silvia Mikrobiološka kontrola Istarskog pršuta / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Križanac, Silvia

Markov, Ksenija

hrvatski

Mikrobiološka kontrola Istarskog pršuta

Svrha ovog rada bila je izolirati autohtonu mikrobnu populaciju iz istarskog pršuta uzetog iz proizvodnje prehrambene industrije „Pisinium“ iz Pazina. Autohtona mikrobna populacija potencijalna je starter kultura koja je odgovorna za aromu i teksturu određenog tradicionalnog mesnog proizvoda. Dominantna mikrobna populacija sastojala se od bakterija iz roda Staphylococcus, tipičnih predstavnika starter kultura za meso, i to Staphylococcus xylosus u broju od 2, 462-4, 732 log10 CFU/g uzorka. U uzorku pršuta nisu dokazane bakterije iz obitelji Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, kao ni bakterije iz roda Salmonella i sulfitoreducirajuće klostridije. Sa površine pršuta izolirane su plijesni iz roda Penicillium sp. S obzirom na prisutnost plijesni, u uzorcima pršuta se određivala i prisutnost mikotoksina. Koncentracije mikotoksina bile su 1, 49 ppb za okratoksin A (OTA) i 10, 75 ppb za aflatoksin B1 (AFB1). U uzorcima pršuta sa kojih nisu izolirane plijesni, nije dokazana ni prisutnost mikotoksina.

API test; aflatoksin B1; ELISA; Istarski pršut; klasične mikorbiološke metode; okratoksin A

nije evidentirano

engleski

Microbiological control of the Istrian dry-cured ham

nije evidentirano

API test; aflatoxin B1; classical microbiological methods; ELISA; Istrian dry-cured ham; ochratoxin A

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

03.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija