Mikrobiološka kontrola Istarskog pršuta (CROSBI ID 363549)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Križanac, Silvia
Markov, Ksenija
hrvatski
Mikrobiološka kontrola Istarskog pršuta
Svrha ovog rada bila je izolirati autohtonu mikrobnu populaciju iz istarskog pršuta uzetog iz proizvodnje prehrambene industrije „Pisinium“ iz Pazina. Autohtona mikrobna populacija potencijalna je starter kultura koja je odgovorna za aromu i teksturu određenog tradicionalnog mesnog proizvoda. Dominantna mikrobna populacija sastojala se od bakterija iz roda Staphylococcus, tipičnih predstavnika starter kultura za meso, i to Staphylococcus xylosus u broju od 2, 462-4, 732 log10 CFU/g uzorka. U uzorku pršuta nisu dokazane bakterije iz obitelji Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, kao ni bakterije iz roda Salmonella i sulfitoreducirajuće klostridije. Sa površine pršuta izolirane su plijesni iz roda Penicillium sp. S obzirom na prisutnost plijesni, u uzorcima pršuta se određivala i prisutnost mikotoksina. Koncentracije mikotoksina bile su 1, 49 ppb za okratoksin A (OTA) i 10, 75 ppb za aflatoksin B1 (AFB1). U uzorcima pršuta sa kojih nisu izolirane plijesni, nije dokazana ni prisutnost mikotoksina.
API test; aflatoksin B1; ELISA; Istarski pršut; klasične mikorbiološke metode; okratoksin A
nije evidentirano
engleski
Microbiological control of the Istrian dry-cured ham
nije evidentirano
API test; aflatoxin B1; classical microbiological methods; ELISA; Istrian dry-cured ham; ochratoxin A
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
03.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb